Dragan Čović: BiH kakvu želi SDA će se raspasti, ja u nju ne vjerujem

U razgovoru za portal Klix.ba, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović odgovorio je na najnovija politička pitanja, od izbora u Mostaru, blokade Federacije BiH, trećem entitetu, građanskoj BiH, izbornom zakonu i drugim temama.

O građanskoj BiH

Tvrdi kako mu koncept građanske biH u osnovi ne smeta.

Na pitanje da li mu smeta građanska BiH, Čović je rekao da kroz građansku BiH, Hrvati ne bi ostvarili svoja prava odgovara:

– Zašto bi mi smetala. Mi imamo građansku BiH u svim općinama, gradovima, izuzev Mostara. Ko je tražio da u Mostaru imamo minimalne i maksimalne kvote, zaštićen jedan i drugi narod. Je li to tražio Dragan Čović? Pa sve županijske skupštine i entitetske su građanske. Samo su ostala dva elementa gdje su u pitanju kolektiviteti, to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. To kaže Ustav i kada se promijenit ja ću to poštivati. Tu se traži konstitutivnost. Ako to neko želi dirnuti, ja ću kazati jasno. Ja u građansku BiH kakvu želi SDA ne vjerujem. To je unitarizam. To je država koja će se raspasti, to je država koja nema budućnost. Građanski koncept u BiH se ne može osmišljati kao u nekim drugim državama EU, napominje Čović.