Dragan Čović: Crvena linija ispod koje HDZ neće ići

Dragan Čović, čelnik HDZ-a BiH, rekao je nakon predsjedničke sjednice stranke da HDZ BiH i HNS gledaju na Izborni zakon BiH kao na složeno političko pitanje i naglasit će da će njegove promjene u Parlamentu BiH biti odobrene na kraju šestog mjeseca i da je to crvena linija ispod koje HDZ neće ići.

Čović je razgovarao o rezultatima lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, Centralnoj izbornoj komisiji, nabavi vakcina i drugim aktualnim pitanjima.

“Izražavam zadovoljstvo kada je upitanju HDZ sa rezultatima, ali smo naglasili manjkavosti procesa, koji je bio kompromitiran. Mostar i druge stredine nisu zaštićene bile. Imali smo primjer Uskoplja, Travnika, Mostara da ne govorim – tužbu smo dizali. Središnje izborno povjerenosto – kako je imenovano mim o zakona tako je i radilo. Mora se stati. Ne smije se povrijediti mogućnost da vaš glas neko mijenja nakon procesa. Posebno se to vidjelo u Mostaru”, rekao je Čović.

Rekao je da je glasanje prekinuto u Uskoplju, što znači da je neko prekinuo glasanje kad je postalo jasno “da će Hrvat biti gradonačelnik”.

“Mi u HDZ-u počet ćemo se pripremati za Lokalne izbore 2024. i sva obećanja za ove izbore bit će ispunjena”, rekao je.

HDZ BiH je uočio puno više tehničkih stvari u pogledu tehničkih promjena Izbornog zakona.

“Rekli smo – Hrvati bi trebali imati priliku birati vlastitog člana Predsjedništva, izabrati 17 članova kluba Zastupničkog doma. To nam se nije dogodilo kao što je to uobičajeno – bio je tu predsjedavajući OV Bihać, dužnosnik koji se predstavio kao HDZ. Proces se ne zlostavlja, “istaknuo je Čović i rekao da takve stvari moraju biti sankcionirane.

U sljedećoj fazi izgradit će se atmosfera da se Izborni zakon može mijenjati.

U konačnici, Dragan Čović kaže da BiH mora pripaziti na to što svijet radi kada je riječ o vakcinama protiv COVID-19. Može se izvršiti koordinacija vakcina, rekao je, tako da se mogu osigurati ljudi koji se žele vakcinisati, a novac tu ne smije biti problem.