Dragan Mektić: Tabla sa imenom Radovana Karadžića na Palama nije trebala biti ni postavljena

Vjerujem u dobru namjeru Ifera Ferageta, on puno zna i mogao bi pomoći Tužilaštvu u Banjoj Luci da se bavi slučajem Davida Dragičevića, rekao je danas Dragan Mektić, poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, za N1. Dodao je da se na Palama ne smije postavljati tabla Radovan Karadžić.

Dodao je da je spreman prihvatiti potpunu ostavku Parlamenta jer se stvara lažna iluzija da se nešto poduzima.

“Krivi su Predsjedništvo i Savjet ministara, resorni ministar i predsjedavajući Savjeta ministara. Oni su morali da se angažuju mnogo više. Kako je moguće da je svaka država u okruženju nešto uradila po tom pitanju, samo nismo mi i Sjeverna Makedonija”, rekao je Mektić uz konstataciju da ga to nije iznenadilo.

Prema njegovim riječima, SDS čiji je član, prioritet su građani.

“Ja sam pet godina govorio o kriminalu i korupciji u pravosuđu Bosne i Hercegovine. Iskreno se nadam da će novo rukovodstvo VSTV-a imati i snage i volje i opredljenosti da se mijenja ovakvo stanje u pravosuđu, da se izbace korumpirani i kriminlizovani nosioci iz pravosudnog sistema. Ako nemate pravne sigurnosti, recite koji će investitor doći ovdje s novcem i kapitalom”, zapitao se on.

Rekao je da je ministar pravde Josip Grubeša mogao birati termine za saslušanje pred Komisijom.

“Javno ga pozivam da on odredi termin kad će se pojaviti na ovoj Komisiji, neka obavijesti samo dva dana prije Komisiju i ja garantujem da ćemo doći u Sarajevo i obaviti to saslušanje. Nama je u interesu da čujemo njegovo mišljenje i njegovo viđenje problema kako bismo imali sve odgovorne ljude i napravi dobar izvještaj iz kog bi proizašle reforme u pravosudnom sistemu”, kazao je Mektić.