DRAMA U MOSTARU DOSTIŽE VRHUNAC: Na pomolu je bojkot, Čović već slavi pobjedu svog kandidata!?

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara danas će se nastaviti u 13 sati, a vijećnici bi trebali ponovo pristupiti izboru novog gradonačelnika Mostara, tačnije drugom krugu glasanja u kojeg su ušli Mario Kordić iz HDZ-a i Zlatko Guzin iz SDA.

Kordić je u prvom krugu glasanja, koje je bilo javno, osvojio 14 glasova, Guzin 11, a kandidatkinja Bh. bloka Irma Baralija pet glasova. Tim činom Irma Baralija je ispala iz borbe za mostarsku gradonačelnicu.

Prošlosedmična sjednica prekinuta je zbog nedostatka kvoruma nakon što su vijećnici “Koalicije za Mostar” napustili sjednicu. Podsjećamo u prvom krugu kandidat je morao dobiti dvotrećinsku većinu, što nije ostvareno.

U međuvremenu je Ured visokog predstavnika zatražio da se gradonačelnik Mostara bira tajno, što je dodatno zakompliciralo ionako zategnute odnose među političkim subjektima.

Prema saznanjima portala “Slobodna Bosna”, moguć je i bojkot glasanja od pojedinih vijećnika u Gradskom vijeću Mostara.

Hoće li vijećnici Gradskog vijeća Mostara zanemariti Inzkove upute, koje nisu obavezujuće, i na taj način izabrati gradonačelnika iz reda HDZ-a BiH Marija Kordića, doznat ćemo već danas.