Drama u RS-u nakon Inzkovog pisma: “S Hitlerom da nam lidera uporedi…”

Visoki predstavnik Bosne i Hercegovine Valentin Inzko uputio je danas pismo predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću.

Ukratko, ovoj je skupštini dao tromjesečni ultimatum da poništi povelje s odlikovanjima koja su dodijelili prvom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću, bivšoj predsjednici RS-a Biljani Plavšić i bivšem predsjedniku Narodne skupštine Momčilu Krajišniku.

“Tim činom bi se ispravilo poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim porodicama i svim građanima BiH, ali i uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, a uklanjanjem kolektivne krivnje i eliminisanjem bremena prošlosti, cjelokupan narod bi se rasteretio i mnogo lakše bi se kretao prema ciljevima budućnosti, uključujući i pristupanje EU”, napisao je Inzko.

Na ovoj skupštini, Perica Bundalo, predsjednik kluba zastupnika PDP-a, osudio je “rigidno nametanje kolektivne odgovornosti”.

“Posebno je sporan stil pisma u kojem se ostavlja rok do 30. aprila, to je ozbiljno i zahtijeva ozbiljan i jedinstven odgovor svih relevantnih političkih subjekata”, Bundalo je rekao da je pismo Narodnoj skupštini RS besmisleno.

I on tugaljivo poručuje da je “cijeli srpski narod nepravedno optužen”, a nametnuta kolektivna odgovornost za dešavanja u proteklom ratu. Žunić smatra da Inzko na “takve stavove” nema pravo.

I Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, rekla je da je pismo do sada nezabilježena praksa, jer je “Inzko napisao jednu od možda najtežih kvalifikacija poslije rata naovama, gdje je kompletan srpski narod kvalifikovao kao odgovoran za dešavanja u proteklom ratu”.

Inzkovo pismo - undefined

“Nisam uspjela u dovoljnoj mjeri da analiziram, jer je to duboko potresno za svakog od nas ko je pripadnik ovog naroda. Mi poslije kvalifikacija da smo loš narod, da nam je čovjek koji je osvojio najviše glasova upoređen sa Hitlerom, dobijamo kao treću stvar eksplicitnu kvalifikaciju da smo kao narod kolektivno odgovorni za neka dešavanja iz proteklog rata”, rekla je Novaković Bursaćeva, istovremeno naglašavajući da očekuje da će organi RS, pogotovo SNSD, koncipirati sistematičniji odgovor.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić rekao je kako je pismo koje je visoki predstavnik poslao Narodnoj skupštini RS-a pohvalno u slučaju promjene politike međunarodne zajednice o ponašanju srpskih predstavnika.