Državna prvakinja Merjem Džafić nema novac za odlazak na SP, otac pisao i Predsjedništvu BiH

Prvakinji Bosne i Hercegovine u šahu za mlađe uzraste Merjem Džafić iz Gračanice upitan je odlazak na Svjetsko prvenstvo u Egipat zbog nedostatka finansijskih sredstava, a portal Klix.ba kontaktirao je njenog oca Jakuba koji nam je potvrdio da je odlazak u Egipat pod velikim znakom pitanja.

Nemar države, institucija, ali i nezainteresovanost sponzora jedan su od glavnih problema sporta u našoj zemlji. S jednim takvim apsurdom suočila se porodica Džafić iz Gračanice, čija kćerka Merjem, uprkos fantastičnim rezultatima i velikom talentu, ne može otići na Svjetsko omladinsko prvenstvo, iako ga je svojim znanjem i vještinama izborila.

Merjem Džafić je federalna i državna prvakinja. Na oba prvenstva do prvog mjesta stigla je bez ijednog poraza. Međutim, odlazak na Svjetsko prvenstvo u Egipat trenutno je pod velikim znakom pitanja jer porodica, ali i Šahovski klub Gračanica nemaju dovoljno finansijskih sredstava.

Otac Jakub obratio se javnosti putem društvenih mreža u kojima je objasnio kakva je trenutno situacija.

“Dragi prijatelji, moramo vas obavijestiti da Merjem najvjerovatnije neće nastupiti na Svjetskom omladinskom šahovskom prvenstvu u Egiptu jer nam se (Šahovskom klubu Gračanica, a ni meni) niko nije odazvao na zahtjev ili molbu za sponzorstvo, a polako ističe vrijeme za uplatu sredstava organizatoru za registraciju, putovanje i hotel. Rok je do 24. augusta”, naveo je otac na Facebooku.

Jakub je objasnio uspjehe svoje kćerke i poručio da rezultati pokazuju kako je ona trenutno možda i najbolja šahistkinja svog uzrasta u regionu.

“Iako je Merjem apsolutna federalna i državna prvakinja, koja je ova dva takmičenja osvojila bez ijednog poraza, Merjem neće predstavljati BiH. Moram još napomenuti da je Merjem osvojila i dva međunarodna takmičenja na kojim su nastupile i takmičarke iz Hrvatske i Srbije, što pokazuje da je Merjem u svojoj konkurenciji najbolja i u cijeloj regiji. Tako se mi ophodimo prema našim talentima. Tako gasimo i ubijemo njihovu volju, što se, poznavajući Merjem, neće desiti u njenom slučaju. Svijet voli pobjednike, ali ne i mi. Zbog toga smo tu gdje jesmo”, stoji u obraćanju Jakuba na društvenim mrežama.

Otac se obratio i Predsjedništvu BiH

Da se radi o ozbiljnoj situaciji, uvjerili smo se i tokom razgovora s ocem Jakubom. U razgovoru za Klix.ba potvrdio je da je kontaktirao sponzore i institucije, ali da nikada nije dobio odgovor.

“Pisao sam i institucijama, ali mi niko nije odgovorio. Čak sam poslao mail i Predsjedništvu BiH, a da li to iko čita, ko zna. Odgovore nikada nisam dobio”, rekao je Jakub Džafić za Klix.ba.

Otac talentovane bh. šahistkinje naveo nam je da će na Svjetsko prvenstvo putovati djevojčica Lucija iz Širokog Brijega, koja je drugoplasirana u našoj zemlji.

Kao što i treba, Luciju su podržali privrednici iz Širokog Brijega i osigurali sredstva za odlazak na takmičenje, a umjesto da Lucija i Merjem zajedno predstavljaju svoju domovinu na najvećoj svjetskoj smotri, kako sada stvari stoje, zbog nebrige države i sponzora za sport, na takmičenje će ići samo jedna predstavnica.

Ispred Merjem stajao je izbor da li će ići na Svjetsko prvenstvo u Rumuniju ili Egipat. Kako nam je poručio otac djevojčice, izbor je pao na Egipat jer su potreba ista novčana sredstva za oba putovanja.

“Riječ je o iznosu od oko 5.000 KM jer prvenstvo traje dvije sedmice. Kao prvoplasirana u Bosni i Hercegovini, Merjem je imala pravo da bira između dva takmičenja, u Egiptu i Rumuniji. Izabrali smo Egipat jer je ista cijena kao i za Rumuniju. Da je neka druga destinacija bila jeftinija od Egipta, nju bismo izabrali”, dodao je Džafić za Klix.ba.

Nije jedini slučaj

Otac prvakinje BiH dodao je i da kroz isti problem prolazi i još jedan talentovani mladi šahista iz istog kluba. Riječ je o Muhamedu Šišiću iz Gračanice, koji je također u procesu prikupljanja novčanih sredstava jer ih niko nije osigurao, uprkos fantastičnim rezultatima i izborenom plasmanu na Svjetsko prvenstvo.

Vremena je sve manje, a rok ističe 24. augusta. Neodlazak na izboreno prvenstvo za ovako perspektivnu sportistkinju, koja je do svakog uspjeha stigla talentom, radom i razvijanjem vještine, značio bi još jedan poraz sporta u našoj zemlji, Šahovskog saveza BiH i države na koncu.