Duda Balje izabrana za predstavnicu bošnjačke manjine u sazivu Parlamenta Kosova!

Odlukom Sudsko vjeće Vrhovnog suda Kosova Duda Balje, ispred Socijaldemokratske unije, predstavnica je bošnjačke manjine u budućem sazivu Parlamenta Kosova. Naime, Sudsko vijeće Vrhovnog suda Kosova odbilo je kao neosnovane žalbe na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke da poništi većinu glasova koje su bošnjački i romski subjekti dobili u mjestima gdje je većinski srpsko stanovništvo na izborima 14. februara.

Ovom odlukom su obuhvaćene i dvije žalbe predstavnika bošnjačke manjine u Skupštini Kosova koje su podnijeli Ujedinjena zajednica, Adrijana Hodžić i Socijaldemokratska unija Dude Balje, koje su odbijene kao neosnovane.

S obzirom da su odluke Vrhovnog suda Kosova konačne, to znači da je Građanskoj inicijativi Ujedinjena zajednica, Adrijana Hodžić, poništeno ukupno 4.205 glasačkih listića od osvojenih 6.422 glasa. Koaliciji Vakat poništena su 583 glasa, Socijaldemokratskoj uniji 165 glasova, Našoj inicijativi devet i Novoj demokratskoj stranci 14 glasova.

Nakon ove odluke Vrhovnog suda, Adrijana Hodžić nije poslanica ispred bošnjačke zajednice u budućem sazivu Parlamenta Kosova, nego Duda Balje koja se nakon ove odluke oglasila putem Facebooka.

– Vladavina zakona Kosova potvrdila je da niko ne može da naruši dostojanstvo jedne zajednice glasovima druge zajednice. Da se zna, svi oni koji prijave svoje političke partije za Ustavom rezervisana mjesta za manjine ne mogu igrati sa voljom naroda, nije fer niti pošteno niti je Ustavom dozvoljeno. Kosovo je demokratska i pravna država, oni koji izjavljuju da je Kosovo ilegalna država imaju ozbiljnih problema sa razumijevanjem demokratije i pravde – napisala je Balje.

Ona je dalje navela kada neko ko je želio narušiti kosovsku demokratiju govori o nedemokratiji, ima totalnu devijaciju razumijevanja pravilnog i nepravilnog.

– Iskreno žalim što je mnogo ljudi bilo terorisano na ovim izborima i bilo prinuđeno da glasa za osobu koju ne poznaje. Današnja presuda pravosuđa pokazala je da niko ne može i nesmije kršiti Ustav naše države. Hapšenja zbog zloupotreba u izbornom procesu jasan su signal da se ne igra vladavinom zakona. Veliko hvala svim našim partijama koje su dale doprinos u ovoj borbi Naša inicijativa, NDS, naš NVO sektor, naši nezavisni intelektualci. Zahvaljujem se IPŽP-u, Vrhovnom sudu, Demokratskom institutu Kosova, nevladinim organizacijama, liderima javnog mnjenja i medijima na Kosovu koji su pomogli da istina i pravda prevladaju – napisala je Balje.