Duraković o Grujičićevoj odluci: “Nastao je ogroman problem koji je iziritirao svakog Bošnjaka”

“Ovo je jedna bahatost i nerazumijevanje načelnika koliko Bošnjacima muslimanima znači jedan od najvećih praznika koji dolazi sutra. Ono što on nije razumio, jeste da je danas Medžlis Islamske zajednice u Srebrenici Vatrogasnoj jedinici dao tradicionalne banere kojima se čestita Bajram. Ranije su postojali baneri s logom Opšine, koji su još u vrijeme Abdurahmana Malkića izrađeni i oni su za Bajram stajali u Medžlisu, a za druge praznike kod predstavnika lokalne crkve. Pred svaki praznik se Vatrogasnoj jedinici daju baneri i oni ih postavljaju”, kazao je Duraković za Hayat.

On ističe da su baneri koji su ranije postavljani dotrajali te da se nisu mogli više upotrebljavati.

“Baneri koji su postojali su dotrajali. I Medžlis Islamske zajednice je o svom trošku odštampao nove banere koji nisu imali logo Opštine nego su samo imali poruku Bajram Šerif Mubarek Olsun i simbol Islamske zajednice u BiH. Oni su jutros postavljeni. Međutim, na nerazumijevanje i bahatost načelnika Opštine, kojeg je to dotaklo jer nema loga Opštine, naredio je Vatrogasnoj jedinici da skinu ove banere i postave stare, koji u suštini i ne postoje. Sada je nastao ogroman problem koji je izritirao svakog Bošnjaka koji ne prihvata činjenicu da je neko došao i poskidao čestitke s nekoliko mjesta u gradu”, smatra Duraković.

Dodaje da je ovakvim potezom aktuelni načelnik postupio nezrelo.

“Mislim da je načelnik ovdje jako nezrelo postupio ne ponašajući se kao načelnik Opštine svih građana nego to radi po instrukcijama nekih njegovih nacionalnih struktura. Ova pretpraznična atmosfera sada je pretvorena u neki politički i nacionalni konflikt koji je produkovao sam načelnik”, kazao je Duraković ističući da su se ovim potezom bespotrebno podigle tenzije u gradu pred sutrašnji Bajram.