DUŠANKA MAJKIĆ RIGA VATRU: „Poziv SDA da Predsjedništvo BiH angažuje Oružane snage BiH je licemjeran, Bakir Izetbegović je godinama…“

Govoreći o zahtjevu ove stranke upućenom Predsjedništvu BiH da angažuje pripadnike Oružanih snaga na granicama BiH, Majkićka kategorički odbija takvu mogućnost.

„Poziv Stranke demokratske akcije (SDA) da Predsjedništvo BiH angažuje Oružane snage BiH kako bi bio zaustavljen priliv migranata je licemjeran, jer su oni čitav prošli mandat ignorisali ovaj problem i sada, kad imamo eskalaciju krize, oni pozivaju na zajedničku borbu“, rekla je ovo članica Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić za “Glas Srpske” komentarišući saopćenje SDA u kojem su istaknuli da “ne može sav teret krize biti prebačen na jedno ministarstvo i ministra Selmu Cikotića”.

– Bakir Izetbegović i njegova stranka godinama su opstruisali borbu protiv migrantske krize, prvenstveno jer ta lica dolaze iz islamskih zemalja. Međutim, kad su njihovo prisustvo prestali tolerisati i u FBiH, kada su oni počeli da pljačkaju i ubijaju, tada nas pozivaju da se zajednički borimo. Što se tiče RS, mi želimo da zajednički rješavamo krizu, ali prve korake treba da učini upravo SDA, koja drži čitav bezbjednosni sektor – istaknula je Majkić.

Govoreći o zahtjevu ove stranke upućenom Predsjedništvu BiH da angažuje pripadnike Oružanih snaga na granicama BiH, Majkićka kategorički odbija takvu mogućnost.

– To nije u nadležnosti Oružanih snaga niti bi takva odluka bila u skladu s Ustavom BiH. To su zadaci Granične policije i oni su nedavno dobili novih 150 pripadnika. Pored toga, Policija RS im pruža svesrdnu pomoć od početka krize. Mi nikada nećemo prihvatiti postavljanje pripadnika OSBiH na granicu sa Srbijom, jer svi smo svjesni kakvu to poruku šalje – istaknula je ona.

Njen kolega u Komisiji i bivši ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Dragan Mektić kaže da, kada je u pitanju angažovanje OSBiH, odluku donosi isključivo Predsjedništvo, a u tom tijelu konsenzus ne postoji još iz njegovog mandata.

– Takva inicijativa postoji već dvije godine i jasno je da će se saglasnost teško postići. Međutim, kriza je već eskalirala i može se očekivati njeno pogoršanje, jer je očigledno da se u BiH lako ulazi, a teško izlazi i nešto se mora učiniti – ističe Mektić.

slobodna-bosna.ba