Duška Jurišić posjetila džamiju u Neumu kojoj je zabranjena gradnja: Mještani žele biti dio rješenja

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić i njen savjetnik Ševket Hafizović posjetili su Rabrane na području općine Neum kako bi sa predstavnicima Islamske zajednice i mještanima razgovarali o problemu obustave gradnje Tucakovića džamije, jedine na području ove općine.

Podsjećamo, nadležna općinska inspekcija izdala je rješenje, kojim se zabranjuje nastavak adaptacije džamije zbog nedostatka potrebnih dozvola.

– Obaveza je svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini da svim građanima osiguraju jednak tretman i provedbu vjerskih prava. Razgovor s predstavnicima Islamske zajednice, zatim s vjernicima u Stocu i Rabranima, te uvid u dokumentaciju prvi je korak ka rješavanju problema. Naredni korak su razgovori s predstavnicima općinske i kantonalne vlasti, te eventualni angažman drugih institucija i organizacija radi poštivanja vjerskih potreba i obaveza.

Mještani Rabrana žele biti dio rješenja, a ne dio problema. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ima pravo i obavezu svim nivoima vlasti ukazati na slučajeve kršenja prava na slobodu vjere, te zahtijevati preduzimanje zakonom propisanih mjera kojima se sprečavaju takva kršenja – rekla je Jurišić povodom posjete.

Zamjenica ministra i njen savjetnik razgovarali su sa stanovnicima Rabrana, te Orhanom Tikvešom, predsjednikom Medžlisa IZ u Stocu, i Amerom Bećom, imamom džemata u Stocu, koordinatorom aktivnosti Muftijstva na adaptaciji džamije u Rabranima.