Duvnjak za NAP: Vučić i Dodik najveći su dokaz da je zlo živo i da visi nad našom i sudbinom BiH

Bivši šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta Jasmin Duvnjak smatra da diplomatsko-politička agresija predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i verbalno-psihološko nasilje lidera bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska Milorada Dodika imaju jednu dobru stranu.

– Drže nas budnim, opreznim i iznova upozoravaju da nam zlo fašizma, virus šovinizma i politika ugrožavanja cjelovitosti i suverenosti države Bosne i Hercegovine i dalje kontinuirano i opasno prijete.

A najviše prijete miru, normalnom životu i civiliziranom odnosu svih naroda i građana koji žive u ovom ćošku Evrope – kaže Duvnjak u izjavi za Novinsku agenciju Patria.

Osvrnuvši se na jučerašnje obilježavanje Dana sjećanja na progon Srba iz Hrvatske 1995. u vojnoj akciji “Oluja”, na kojem su se prisutnima na glavnom gradskom trgu u Prijedoru obratili i Vučić i Dodik, Duvnjak kaže da je njihova strategija očita.

Vučić je, podsjetimo, ustvrdio da je “Oluja” bila najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, dok je Dodik tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim poduhvatom, te za nju okrivio Hrvatsku, ali i SAD.

– Tamo gdje su tokom agresije počinjeni najveći ratni zločini i zločin genocida prave “političke kontramitinge” na kojima šire historijske falsifikate, promovišu dobro poznate velikodržavne aspiracije i svojim huškačkim nastupima fabrikuju dodatnu nesigurnost i tenzije u javnom prostoru – govori Duvnjak.

Naglašava da moramo zbiti redove, imati čvrst gard, zastupati i braniti jasne stavove i vrijednosti koje su i bosanske i civilizacijske – istovremeno.

– Doživjeli smo da nam političke i moralne lekcije drže sljedbenici i protagonisti politike Miloševića, Šešelja i Karadžića…

Nažalost, danas glavni eksponent SANU politike destrukcije i podjela nakon dužeg vremena ponovo se ukazao na tlu Bosne i Hercegovine, da obnovi one licemjerne poruke o dobrim namjerama i pustim željama. A djela su mu konstantno protiv naše države – ističe Duvnjak.

Šta je sa nama, pita se naš sagovornik, te apeluje da ne spavamo na svjetlu slobode koju su osvojili borci i šehidi.

– Ostanimo budni i radimo predano na pravnom, političkom i diplomatskom jačanju naših pozicija. Ostavimo dnevnopolitičke razmirice koje nas slabe i međusobno truju.

Amanet onih koji su ugradili sebe u temelje Bosne i Hercegovine i naša djeca nas obavezuju da istrajemo u pravednoj borbi za perspektivniju i sigurniju državu – zaključio je Duvnjak u izjavi za Patriju.