Dva znaka koja pokazuju da je Milorad Dodik potrošio sve “džokere” u političkoj igri

Politika Milorada Dodika sve više daje plodove čije je sjeme posijao njen kreator. Ovi plodovi su sankcije Zapada, ali i prilično hladan stav Srbije, koji Dodika tjera na najočajnije korake.

Rat u Ukrajini otkrio je neka glavna stajališta o Dodikovoj ulozi i njegovom ropstvu prema Rusiji. Događaji nakon ruske agresije postupno su otkrili pravo lice Putinovih izravnih igrača na Balkanu. Pokazali su da kapetan proruske politike na ovim prostorima možda nije Aleksandar Vučić, već Milorad Dodik koji vjerno odbija do kraja osuditi rusku agresiju.

Nakon američkih nedavno su uslijedile britanske sankcije Miloradu Dodiku, ali ovaj put i Željki Cvijanovič. U iščekivanju njemačkih saonica iz te zemlje, stigao je konkretan odgovor u vidu sankcije. Njemačka obustavlja četiri vrijedna projekta u RS-u vrijedna 105 miliona eura zbog Dodikovog podrivanja države i raspada ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Pred takvim redoslijedom događaja. Suočen s izrazito hladnim odgovorom Aleksandra Vučića nakon što je dobio britanske sankcije i nakon što je visoki predstavnik suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, Dodik postepeno poduzima očajničke korake.

Iz RS-a odjednom tvrde da je sigurnost Milorada Dodika ugrožena zbog navodnih prijetnji koje dobija. Ovu informaciju potvrdio je MUP RS-a, koji Dodika štiti, nakon što je odbila da ga zaštiti državna institucija nadležna za to ministarstvo.

U Banja Luci i Laktašima mediji su prenijeli da je policija vozilom Despot zaštitila i lidera SNSD-a. Postupno se širila priča da je meta bio Dodik i da ga američko-britanski agenti planiraju oteti i odvesti na nepoznato mjesto.

Ostavljajući po strani analizu i ocjenu izvedivosti ovakvog scenarija, koji je posao za sigurnosne službe, ne može se zanemariti da takve tvrdnje mogu, a možda i jesu, u narodu RS-a izazvati emocije da je nositelj nacionalne politike fizički ugrožen. To je jedan od prvih znakova da Dodik vjerojatno više nema asova u rukavu.

Druga značajka je ohrabrivanje i poticanje građana na prosvjed. U srijedu će se u Banja Luci održati prosvjed podrške očuvanju institucija RS-a, koji su navodno organizirale boračke organizacije RS-a, iako je indikativno ko stoji iza takvog skupa. Skupština rasvjetljava činjenicu da je Dodikov SNSD odmah pozdravio skupštinu, jer on nesumnjivo radije šalje sliku Dodika koji ima podršku naroda.