Džaferović: Ako zvaničnici Srbije i Hrvatske žele dobro BiH neka je ostave na miru

U prisustvu brojnih uglednika, među njima i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, te više stotina građana Stoca, otvoreno je Centralno spomen obilježje šehidima i palim borcima ove općine, u blizini Careve džamije, piše Faktor.

Čast da otkriju spomenik pripala je potomcima osnivača čuvene brigade Bregava, nakon čega su delegacije položile cvijeće i odale poštu šehidima i palim borcima.

U obraćanju prisutnima, Džaferović je zahvalio rukovodstvu Unije boraca i veterana Stoca, čestitavši i na istrajnosti i naporima da se sačuva uspomena na herojski put Armije Republike Biosne i Hercegovine i tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata.

– Otkrivanje ovog spomenika još jedna je potvrda napora koji trebaju biti na čast svima nama. Stolac je posebno mjesto. Istinsko raskršće kultura od Srednjovjekovne bosanske države i Otomanske Bosne do antifašističke i kasnije herojske odbrane u posljednjoj agresiji. Prkos i ljudskost povezuju sve ljude i sve epohe ovog kraja. I zato posebna mi je čast biti ovdje. Ciljevi borbe Armije RBiH moraju ostati trajno zabilježeni i ne smijemo zaboraviti žrtvu i vrijeme najvećeg iskušenja za Bosnu i Hercegovinu. Pobjeda je to u bici koja nije bila samo za očuvanje teritorija i života, već i demokratije, jednakosti i mogućnosti da ljudi različitih vjera i nacija i dalje žive zajedno – poručio je Džaferović.

Imao je poruke i za sljedbenike genocida i udruženog zločinačkog poduhvata i predstavnike susjednih zemalja.

– Ako Bosni i Hercegovini žele dobro neka je ostave na miru. Nedavno smo svjedočili priči o Blajburgu upravo ovdje u Stocu na Radimlji. Kakve veze imaju Radimlja, Stolac i Blajburg? Ne može se govoriti da si prijatelj Bosne i Hercegovine, a istovremeno nagrađivati generale koji su kreirali udruženi zločinački poduhvat i istovremeno u nju dolaziti kao u provinciju, i to samo u određena mjesta – ona u kojim dominira jedan narod – dodao je Džaferović.

Predsjednica Udruženja porodica šehida i stradalih boraca Općine Stolac Nisveta Bucman za današnji dan kazala je da je dan dostojanstva i ponosa za Stočane.

– Prošlo je 26 godina, a kao da je bilo jučer. Svakog dana se prisjećamo šehida. Ljubav prema njima je nepresušna. Oni su vlastitim primjerom pokazali kako se ljubi prag svoje kuće i voli domovina. Nekoliko romana napisano je o njima, a potom kao da je neko oduzeo pera, pa su nam se nametnule priče o nebitnim stvarima. Drugi su se ranije okupljali na šehitlucima, a mi smo iz Stoca poštu odavali u Mostaru, Blagaju, Vranjevićima… Svi naši šehidi osim za slobodom čeznuli su i za Stocem. Vratiti se ovdje bio je njihov ideala – navela je Bucman.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu stradala su 103 šehida iz Stoca, od kojih su sedmorica posthumno dobila najviše ratno priznanje Zlatni ljiljan, te jedan i zlatnu policijsku značku.