Džaferović: Budućnost svih država zapadnog Balkana je u EU

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u Europskoj uniji, i što prije to bolje za Zapadni Balkan i Europsku uniju.

U izjavi medijima na Strateškom forumu na Bledu rekao je kako se na ovom sastanku razgovaralo o budućnosti Europske unije te se danas, kao i mnogo puta do sada, može čuti da bez svih zemalja Zapadnog Balkana i njihovog članstva u EU, Unija još nije potpuna.

– Mogli smo ponovo da čujemo kako je Evropska ubnija potrebna zapadnom Balkanu, a da je, također, zapadni Balkan potreban Evropskoj uniji. Budućnost BiH je u Evropskoj uniji, budućnost BiH je u NATO savezu. Mi unutar BiH treba da učinimo sve kako bismo sa svoje strane uradili sve one reforme kako bi država što prije postala članica Evropske unije – rekao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, sa strane Europske unije, promatrajući njihov odnos prema BiH, i imajući u vidu stanje u BiH, potrebno je imati pažljiviji odnos prema BiH.

– Rekao bih svakodnevna aktivnost kojom se pomaže BiH da što prije ispuni uvjete za kandidatski status, a nakon toga i za članstvo u EU – kazao je on.

Džaferović smatra da je budućnost cijelog Zapadnog Balkana također unutar Europske unije, te smatra da što prije to bolje za Zapadni Balkan i Europsku uniju.

– Mislim da ovaj strategijski forum daje jednu takvu vrstu projekcije. Evropska unija kao asocijacija, kao zajednica u kojoj će biti snažan ekonomski razvoj, u kojoj će biti poštovane slobode, koja će imati sigurno okruženje, jeste nešto što je budućnost svih nas – ocijenio je.

Naglasio je da je BiH postojala i prije Europske unije, a postojat će i ako ne pristupi Europskoj uniji, iako ne vjeruje da BiH neće ući u EU.

– Dakle to pitanje povezanosti članstva u EU i opstojnosti BiH su stvari koje se ne mogu povezivati. BiH je međunarodno priznata država, ona ima svoj teritorijalni integritet i suverenitet i ona će postojati zauvijek. Ali, najbolje za sve nas u BiH i regionu je da budemo članica jedne šire asocijacije koja se zove EU, jedne demokratske asocijacije, i da budemo članica jedne sigurnosne asocijacije koja se zove NATO savez – zaključio je Džaferović.