Džaferović kritikovao Dodika: Najavu formiranja entitetske vojske u ovako napetoj situaciji po Evropu može samo lice koje je spremno potkopati mir

Najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će samo prolongirati neustavno preuzimanje nadležnosti države u oblasti vojske i odbrane predstavlja dodatni zapaljivi Dodikov potez kojim destabilizira situaciju u Bosni i Hercegovini, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, prenosi Anadolija.

“Jedini put kojim se može osigurati stabilnost i zacementirati mir jeste da Dodik povuče sve poteze koje je poduzeo protiv Ustava Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije. To između ostalog znači da prihvati odluku visokog predstavnika o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini, te da prestane sa napadima na Dejtonski sporazum i njegovu reformsku implementaciju, bez ikakvih odgoda i prolongiranja”, kazao je Džaferović.

Istakao je da “ne može entitet preuzimati nadležnosti države ni sada ni za šest mjeseci, a ta priča je trebala biti davno zaključena ne samo oko vojske”.

“I sasvim je jasno da je Dodik ponovo aktuelizira vođen opasnim namjerama. Najaviti formiranje neustavne vojske entiteta, u ovako napetoj situaciji u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu, može samo lice koje je, radi svojih interesa, spremno potkopavati mir. Od najvećeg interesa za očuvanje Dejtonskog sporazuma, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu jeste da se Dodik zaustavi, jer je mir u Bosni i Hercegovini i Evropi važniji od jednog destruktivnog političara”, zaključio je Džaferović.