Džaferović nakon sastanka sa Schmidtom poslao poruku Dodiku: Napravio je veliku grešku…

Institucije u BiH moraju funkcionirati i niko nema pravo ometati i bojkotirati njihov rad, izjavio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, nakon što se zajedno sa svojim kolegom iz kolektivnog šefa države Željkom Komšićem sastao s novim visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Džaferović je zahvalio Schmidtu na preuzimanju tako odgovorne uloge u BiH i poželio mu uspjeh u radu.

– U narednom periodu BiH jednostavno mora nastaviti svoj reformski put i u tom pogledu svi moramo da učinimo sve što je u našoj moći – rekao je Džaferović.

Zato institucije BiH moraju raditi, rekao je. Niko nema pravo ometati i bojkotirati njihov rad, jasan je Džaferović.

– Obaveza funkcionisanja institucija BiH i učešće u radu svih nas u institucijama BiH je dejtonska obaveza. Dejton nije švedski sto da se sa njega uzima ono što odgovara i odbacuje ono što ne odgovara. Dejton se mora provoditi u cjelosti – naglasio je.

Prema njegovim riječima, potrebno je hitno započeti realizaciju svih 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i potrebno je raditi na realizaciji Programa reformi koje BiH ima kao obavezu prema NATO savezu.

– To je agenda koja je najaktuelnija ovdje u BiH i na njoj trebamo raditi svi – poručio je Džaferović.

Od Schmidta, kao visokog predstavnika, kaže Džaferović, očekujemo da u potpunosti ispuni svoju obavezu koju ima prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Očekujemo odlučnost na tom putu u interesu svih naroda i svih građana u ovoj zemlji. Ravnoteža koja je uspostavljena u Dejtonu je nešto što uz evropski i NATO put BiH, i sve ono što smo mi usvojili kao rješenja nakon Dejtona, omogućava da ova zemlja normalno funkcioniše – jasan je Džaferović.

Dodao je da BiH moramo izgraditi kao demokratsku i cjelovitu državu, u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom, uz poštivanje svih prava, svakog čovjeka i svakog naroda, bez obzira na to gdje ko u BiH živio.

– Nije dobro što danas sva tri člana Predsjedništva BiH nisu bila prisutna na sastanku. Mislim da je Dodik napravio veliku grešku. Ja ga pozivam da u interesu onih za koje kaže da ih predstavlja, i u svom interesu, kao i sve one druge koji blokiraju rad institucija BiH, hitno prestanu s tim, jer time niko ništa neće postići – konstatovao je Džaferović.

Današnjem susretu u zgradi Predsjedništva BiH nije prisustvovao član kolektivnog šefa države Milorad Dodik, jer, kako je to ranije u više navrata govorio, ne podržava mandat novog visokog predstavnika.