Džaferović o Vulinovoj izjavi: Svi koji zagovaraju politiku ‘srpskog sveta’ moraju pogledati kako su završili oni koji su je zagovarali

“Ne znam da li je uopće primjereno da ja komentiram izjave nekog tamo ministra, koji je takav kakav jeste, ali komentirat ću pojavu koju nazivaju ‘srpski svijet”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, upitan da se referira na izjavu Aleksandra Vulina, ministra unutrašnjih poslova Srbije.

Dvije su ključne stvari koje zagovornici takve “nakardne, fašistoidne ideje i politike” moraju znati, poručio je Džaferović, dodajuće da sve to podsjeća na devedesete.

– Prvo, moraju pogledati kako su završili oni koji su takve politike u prošlosti zagovarali. Završili su u Hagu i na smetljštu historije. Drugo, nikada više mi, Bosna i Hercegovina, sebe nećemo dovesti u poziciju da budemo iznenađenje i zatečeni – kazao je Džaferović.

BiH je danas mnogo jača nego je bila devedesetih, a oni su slabiji, rekao je član Predsjedništva BiH.

– Polomili su zube od ‘92. do ‘95. i ne ka se ne igraju sa BiH. Ako krenu prema BiH, ponovo će polomiti zube. Pozivam ih da ti ne rade, da se suoče s prošlošću. Da dožive katarzu. Dođu u Srebrnicu, Prijedor, obiđu mjesta stradanja. Cijela ova dolina Sane natopljena je krvlju. Neka priznaju genocid i druge zločine. Neka ne veličaju genocid i zločince, neka ih ne skrivaju. Pozivam ih da nakon toga gradimo bolje odnose – kazao je Džaferović danas nakon dženaze ubijenim Bošnjacima tokom agresije na BiH u Kamičanima kod Prijedora.

On je kazao i kako monstruozni zločin na području Prijedora, izvršen 1992. godine, ima elemente genocida. Iako je Haški tribunal ovo okvalificirao kao zločin protiv čovječnosti.

– Protjerati kompletno bošnjačko i hrvatsko stanovništvo iz doline Sane, ubiti više od 3.170 ljudi od čega 102 djece i 250 žena, jasno ukazuje na postojaje namjere da se elimiran jedna ukupna zajednica. To je genocidna namjera, ali moramo poštovati odluke međunarodnih sudova – kazao je Džaferović.