Džaferović: Odazvat ću se Tužilaštvu ali ne vidim svrhu da se Komšić i ja uvlačimo u slučaj “ikona”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović govorio je povodom potvrde Tužiteljstva Bosne i Hercegovine da će svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine biti ispitani u okviru istraga slučaja “Ikona”.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao institucija, niti ja kao član predsjedništva, nemaju nikakve veze s pripisivanjem sporne ikone ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrov. O tome se nije razgovaralo za vrijeme sastanka predsjedništva i nije donijeta odluka. Dakle, nisam bio ni na koji način uključen i nisam znao kakav će poklon Dodik dati Lavrovu”, rekao je u svojoj izjavi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, ističući njegovu podršku naporima da se utvrde sve činjenice o spornoj ikoni i njezinom porijeklu.

“Ne vidim svrhu pozivanja ostala dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Tužiteljstvo i na ovaj način da se nepotrebno uključe u cijeli slučaj. Međutim, poštujući obaveze koje prema zakonu imam kao državljanin Bosne i Hercegovine, odazvat ću se pozivu tužiteljstva”, rekao je Džaferović.

Treba napomenuti da je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zlatnu ikonu uručio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu u sjedištu vlade RS u Istočnom Sarajevu u društvu visokih dužnosnika entiteta Republika Srpska.

Komšić i Džaferović, kao što je već poznato, tokom posjeta Bosni i Hercegovini nisu prisustvovali nijednom sastanku s Lavrovom, pa je nejasno zašto će dobiti poziv od tužiteljstva.