Džaferović poručio Vučiću: Niko ni nad kim više nikada ovdje neće dominirati!

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, komentarisao je odbijanje Srbije da isporuči Duška Kornjaču koji je optužen za ratne zločine u BiH, a u Srbiji radi kao ljekar. Džaferović je kazao danas u Drežnici da je potpuno jasna stvar da Srbija ne želi da isporuči one koji su optuženi, pa čak i one koji su osuđeni za ratne zločine izvršene u BiH.

– Izjava predsjednika Vučića nije od jučer i nije kazala ništa novo. Jednostavno je potvrđeno ono što mi znamo. Ja se samo čudim ukupnoj međunarodnoj zajednici i svjetskoj javnosti kako mogu da slušaju takve vijesti. Mi odavdje iz BiH ne možemo da učinimo ništa kako bismo tu politiku promijenili, ali međunarodna zajednica može – rekao je član Predsjedništva BiH.

Džaferović tvrdi da na Zapadnom Balkanu neće biti napretka dok se svi ne suoče sa istinom.

– A jedan od ključnih preduvjeta i element suočavanja sa istinom je da se ne štite oni koji su optuženi i osuđeni za ratne zločine – istakao je.

Poslao je i poruku Vučiću:

– Niko ni nad kim više nikada ovdje neće dominirati, neka to bude jasno svima.

Komentarišući odbijanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za angažovanjem helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara u Hercegovini, Džaferović navodi da su on i njegov kolega Željko Komšić učinili sve da pomognu civilnom stanovništvu u gašenju požara.

– Ali to, nažalost, po našem ustavnom sistemu nije dovoljno. Potrebna je saglasnost da bi se angažirale Oružane snage BiH sva tri člana Predsjedništva. Nje nažalost nema – pojasnio je.

Smatra da je Milorad Dodik ušao u opasno područje kada je u pitanju njegova odgovornost.

– Nismo mi birani u Predsjedništvo da blokiramo procese u BiH. I da sprečavamo upotrebu resursa koje ima ova država. Svako onaj ko blokira, ko opstruira, a nikakvog razloga za to nije imao, mora znati da podliježe odgovornosti. Tu odgovornost će ispitati Tužilaštvo i Sud BiH – kazao je.