U obraćanju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića nakon sastanka s austrijskim ministrom vanjskih poslova Michaelom Linhartom, Džaferović je Dodiku uputio “posljednji poziv” da prestane djelovati protuustavno.

Džaferović je pozvao Dodika da dođe u Predsjedništvo i radi na reformama u BiH.

“Da ispunjavamo obaveze prema NATO savezu svime onim zbog čega su nas izabrali na ove pozicije. Dodik ne može uspjeti ovim što radi, može nanijeti štetu samo sebi i entitetu koji tvrdi da predstavlja”, kazao je Džaferović.

U osnovi, Dodikove radnje i ozbiljnost njihove situacije unutar. Dodao je da se time krši Daytonski sporazum.

“Treba iskoristiti sve moguće mehanizme da Dodik konačno shvati da to što radi nije dobro ni za koga. Ukoliko nastavi, onda je prvorazredna obaveza visokog predstavnika da zaštiti Ustav, teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, dodao je Džaferović.

Rekao je da treba pustiti pravosudnim institucijama BiH da rade svoj posao.

“One su dužne štititi suverenitet BiH. Svako ko bude atakovao, na to treba da reaguje pravosuđe. Ova država ima sistem i Dodik mora znati da on i sam dolazi na udar krivičnih zakona. Sve što imamo na nivou BiH definirano je Ustavom BiH. U Ustavu BiH piše da postoji mogućnost da se nadležnosti s entiteta prenesu na državu BiH. I one zauvijek ostaju takve. Sve dok državne institucije ne odluče drugačije, to je tako”, zaključio je Džaferović rekavši da je “ovo posljednji poziv Dodiku da to prihvati”.