Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić održali su danas sastanak s predstavnicima Odbora za suradnju Turske sa inozemstvom.

Nakon sastanka, Džaferović je rekao da je tema povećanje broja ulaganja u proizvodnju iz Turske u Bosnu i Hercegovinu i poboljšanje poslovnog okruženja za turske investitore.

– S tim u vezi, čuli smo niz važnih stvari koje ćemo predstaviti drugim institucijama u Bosni i Hercegovini i pozvali smo turske privrednike da ulažu u Bosnu i Hercegovinu. Vrata će im biti širom otvorena – rekao je Džaferović.

Tijekom jučerašnjeg posjeta Ankari potpisan je memorandum između Agencije za unaprijeđenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini i Investicionog ureda kabineta predsjednika Turske.

Džaferović je rekao da je današnji sastanak daljnji poticaj za jačanje ekonomske suradnje i da Bosna i Hercegovina ima iznimne prijateljske odnose s Turskom i naš je cilj da se oni, zajedno sa suradnjom na političkom nivou, intenziviraju na poslovnom planu.

– Želimo u potpunosti iskoristiti i prostor koji otvara Sporazum o slobodnoj trgovini kojim smo dobili najpovoljniji status od svih država. Cilj nam je podići trgovinsku razmjenu na milijardu dolara godišnje – istakao je Džaferović.

Sastanak je organiziralo Tursko-bosanskohercegovačko poslovno vijeće i okupio je mnogo privrednika, priopćilo je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.