Džaferović uputio apelaciju Ustavnom sudu na Schmidtove odluke o Izbornom zakonu BiH

Predsjedavajući Predsjedniptva BiH Šefik Džaferović podnio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine Zahtjev za ocjenu ustavnosti Amandmana na Ustav Federacije BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

Džaferović je danas podnio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Amandmana na Ustav Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, koje je usvojio visoki predstavnik Christian Schmidt 2.10.2022., s prijedlogom da se navedeni propisi ukinu.

Zahtjevom se želi utvrditi suprotnost odredbi spornih zakona i amandmana s Ustavom Bosne i Hercegovine, uglavnom se pozivajući na demokratsko načelo i konsekventno tome načelo vladavine prava, odnosno njegov princip pravne sigurnosti.

Podsjetimo, visoki predstavnik je na dan izbora, 2. oktobra, nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine kojima je povećan broj delegata Domu  naroda Parlamenta Federacije BiH i Hercegovina na 80, a klub svakog konstitutivnog naroda na 23 delegata.

“Dom naroda sastoji se od osamdeset delegata, i to po dvadeset tri delegata iz reda svakog od konstitutivnih naroda i jedanaest delegata iz reda Ostalih”, piše u amandmanu koji je nametnut na Ustav Federacije BiH odlukom visokog predstavnika, a koja je objevljena na službenoj stranici OHR-a.

Kao što je poznato, Dom naroda Federacije BiH do sada je broja 58 delegata, te je svaki nacionalni klub imao po 17 delegata, a klub Ostalih 7.