Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je da su današnji nacrti zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske izuzetno opasni, u kojima se, između ostalog, zagovara “mirni razlaz” što je ocijenio samo eufemizmom za nove pokušaje prekrajanja granica i ugrožavanje mira.

Džaferović smatra da današnji sastanak NSRS-a dokazuje da još uvijek postoje politike “koje i nakon genocida i drugih masovnih zločina i dalje žele dovesti u pitanje Bosnu i Hercegovinu i mir”.

“Njihove prijetnje o raspadu i razlazu podsjećaju na poruke ratnog zločinca Radovana Karadžića koje je on svojevremeno slao iz Skupštine RBiH, te tako trebaju biti i shvaćene. Moja poruka im je neka se ne igraju s vatrom. Bosna i Hercegovina je postojala mnogo prije Dejtona i postojat će i ukoliko ga ne bude. A oni koji su danas zaprijetili jednostranim rušenjem Dejtona trebaju da znaju da će u tom slučaju nestati samo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti”, naglasio je član Predsjedništva BiH.

Smatrao je da su “današnji zaključci NARS-a o OHR-u pravno nevaljani jer Skupština nema mandat odlučivanja o stavu OHR-a.” Smatra da takva izvješća moraju biti samo razlog za nastavak misije i jačanje sudjelovanja OHR-a kroz reaktivaciju bonskih ovlasti.”

“Pozivam Vijeće za provedbu mira i države svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da vrlo ozbiljno shvate situaciju u Bosni i Hercegovini nakon današnjih najava iz Banjaluke, jer je riječ o udaru na temelje BiH što može ozbiljno ugroziti mir i stabilnost”, zaključuje Šefik Džaferović, saopćeno je iz njegovog kabineta.