Džemaludin Šabanović stao u odbranu Džaferovića: Ko je Cvijanović da drži lekciju Džaferoviću?

Delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Džemaludin Šabanović rekao je da su izjave koje je predsjednice entiteta RS Željke Cvijanović izrekla protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferović pretenciozne i neozbiljne.

– Cvijanović pokušava s visoka komentarisati izjave člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, što je samo po sebi neozbiljno. Ne može jedan nižerangirani entitetski zvaničnik držati lekcije predstavniku najviše izvršne vlasti u državi. Član Predsjedništva ima punu ustavnu ovlast da se bavi vanjskopolitičkim odnosima, i njegovi stavovi u tom smislu nikada nisu isprazni, što je uostalom pokazalo i ograđivanje premijera Crne Gore od upućene čestitke. Isprazno je jedino kada predsjednica entiteta pokušava voditi vanjsku politiku – navodi Šabanović.

Pozvao je predsjednicu entiteta RS da dobro prouči Ustav Bosne i Hercegovine, kao i entitetski Ustav.

– Vlastima entiteta RS bi bolje bilo da se okrene svojim nadležnostima, te se posvete rješavanju ekonomskih i drugih pitanja osiromašenih građana tog entiteta. To je jedino čime se mogu baviti, a pokušaj da vode vanjsku politiku je isprazna priča – zaključuje Šabanović.