Automatska skica

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, gostujući na entitetskoj televiziji RTRS, kao i prilikom sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, iznio je niz neistina o Državi Bosni i Hercegovini i gnusne uvrede na račun Bošnjaka koje se mogu naći u svakom fašističkom narativu. saopćili su iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

“Podsjećamo gospodina Dodika, a on to odlično zna, da su građani Bosne i Hercegovine zajedno sa Bošnjacima, kao okosnicom otpora oružanoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, pokazali kakav karakter imaju. Dodik danas prijeti mikrofonom. Mi to primamo k znanju i budni smo, ali se njegovog jezika niko ne boji, kao što se nije bojao ni Karadžićevog jezika i prijetnji iza kojeg je stajala kompletna Miloševićeva vojna mašinerija, a obojica su završili po bjelosvjetskim kazamatima i na smetljištu historije osuđeni za najveće zločine koje čovječanstvo poznaje – zločine genocida nad nedužnim i nenaoružanim stanovništvom u zaštićenim zonama UN-a”, poručili su iz SBiH.

Dodik govori kako su Bošnjaci konvertiti i kako su se šezdesetih godina prošlog vijeka nazivali Srbima Muhamedancima, navode iz ove stranke.

“Vidi se da je Dodik čitao Načertanije Ilije Garašanina iz 1844. godine gdje je jasno opisano ko živi u Bosni i Hercegovini, samo nije dobro pročitao ili je davno čitao, pa je pomiješao imena i vrijeme. Tamo se govori o Bošnjacima pravoslavne, muhamedanske i katoličke vere, a ne o Srbima Muhamedancima. Bošnjaci su jedan od najstarijih naroda Evrope i vezani su za svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu hiljadama godina. Građani Bosne i Hercegovine svih vjeroispovijesti su nerazdvojivi dio multikulturalnog tkiva Bosne i Hercegovine i Evrope, i prije ili kasnije, mržnja i nacionalizam kakve zagovara Milorad Dodik će iščeznuti iz ove zemlje, a fašizam konačno biti poražen i u njegovom posljednjem institucionalnom uporištu u Evropi”, poručili su.

“Visoki predstavnik čiji doček u Sarajevu Dodik ismijava ne dolazi zbog Bošnjaka, niti zbog civilizovanih građana naše zemlje, jer što se njih tiče, on je svoju misiju mogao završiti davno. I ta institucija, i sam visoki predstavnik u našoj zemlji su upravo zbog Milorada Dodika i onakvih kao što je on, jer je svijet dobro zapamtio zlo koje su napravili devedesetih godina na tlu Evrope ekstremizam i nacionalizam iza kojih je stajala velikodržavna politika koju i danas slijedi Dodik. Mi vjerujemo u multikulturalnu Bosnu i Hercegvinu i nemamo ni trunku sumnje da će nadživjeti i Dodika i slične pomračene umove, a za takvu se uvijek imao ko boriti i u Bosni i Hercegovini i širom civilizovanog svijeta”, stoji na kraju reagovanja iz Stranke za BiH, prenosi Oslobođenje.