EKONOMISTI UPUTILI DRAMATIČAN APEL VLADI RS-a: “Blizu samo BANKROTA, dug je zao drug”

Još uvijek smo na rubu bankrota, što pokazuje činjenica da se Srpska ove godine planira zadužiti dodatnih 854 miliona maraka, a također vratiti 576 miliona maraka.

Komentirajući tvrdnju ministrice financija Zore Vidović da je Republika Srpska jedna od najmanje zaduženih zemalja u regiji, ekonomisti tvrde da to nije istina i da je kontinuirano zaduživanje suprotno.

“Republika Srpska se uopće ne suočava sa bankrotom i još uvijek je jedna od najmanje zaduženih zemalja u regiji”, rekla je nedavno ministarica financija RS-a.

“Dugoročno gledano, potreban nam je novi dug, i naravno, to je dokaz da živite na posudbi kada dobijete 850 miliona u planu duga za ovu godinu, a mi ćemo platiti 530, jer ako se dugoročno zadužite i kratkoročno potrošite na nove automobile ili plaće, iz perspektive javnog sektora, jasno je da živite na štetu duga koji moraju otplatiti sljedeće generacije ”, kaže ekonomist Zoran Pavlović.

Prema službenim podacima entitetskih ministarstava, Republika Srpska duguje dvostruko više od Federacije BiH. Prema posljednjim podacima Ministarstva financija Republike Srpske, ukupan dug Republike Srpske iznosi oko 5,5 milijardi maraka. Ovaj dug ne uključuje dugove javnih poduzeća ili zdravstvenog sustava, koji iznose oko 1,1 milijardu maraka.

“Kad bi ste u ukupan dug uključili dug javnih zdravstvenih ustanova što bi trebalo biti uključeno jer je to dug RS onda smo mi daleko iznad preporučenih granica od 60% BDP-a koji su propisani i našim Zakonom o zaduženju i dugu i garancijama a trenutno smo negdje na oko 57% od BDP-a bez obzira kako oni računaju dug i da li je u to sve uključeno i možda i nešto sakriveno”, ističe Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NS RS.