Mnogo se puta pojavila pravna nesigurnost, koja je sada postala pretjerano naglašena i iracionalna. Za sve je kriv VSTV, koji mora doživjeti kolektivnu ostavku.

Čak i nakon niza zahtjeva, uključujući zahtjeve OHR-a, europskog izaslanstva i američkog veleposlanstva, Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, nije dao ostavku na tu funkciju, unatoč njegovom mandatu obilježen skandalima koji uključuju samog njega, skandalima oko izbora pojedinačnih sudaca i tužitelja, poslije optužbi o monopolu u pravosuđu, kršeći nacionalnu ravnotežu koju mora poštivati ​​prema Ustavu BiH, diskreditaciju VSTV-a, kolaps cijelog pravosuđa…

Branko Perić, sudac Suda BiH, i Nedim Ademović, poznati pravnik i stručnjak za ustavno pravo, bili su među onima koji su posljednjih dana javno davali izjave o aktualnostima. oko VSTV-a.

Milan Tegeltija je “najsramotnija i najnevrijednija osoba koju je stvorila reforma pravosuđa”, Branko Perić bio je presudan u razgovoru za Oslobođenje, dok je Nedim Ademović u intervjuu za Fikus rekao da “Tegeltija je loše vodio VSTV i ostavljao skandale do te mjere da je međunarodna zajednica postala izravna brutalnost, što zajednica ne čini osim ako” voda još nije stigla “.”

Što se razloga toga tiče, Ademović je tvrdio da se ne rade nikakve reforme, pravosuđe je stagniralo, a “svi skandali oko predsjednika, kao i nekih drugih članova VSTV-a. , za mene ništa osim potvrde da prvi čovjek VSTV-a nije bio kvalificirani odvjetnik i upravitelj, nije imao viziju, znanje, došao je s političkom potporom, urotio se i tako vodio pravosuđe “.

Branko Perić također je upozorio na odgovornosti članova VSTV-a, rekavši da je Tegeltija “evoluirao u bez emocija čudovište zahvaljujući članovima VSTV-a koji su upali u takve manipulativne igre, ostavljajući dojam Značajno nepoznavanje zakonskih i poslovnih propisa prisiljava ih da djeluju drugačije.”

Istodobno, “zaboravljanje” da je vladavina zakona bila glavni prioritet reformi u BiH, jer Europska unija na kraju daje sredstva za to i očekuje rezultate, a ne, kako kaže Ademović, ” što nam je donio ‘tegelizam’ “.

Obraćajući se međunarodnim organizacijama koje izvještavaju o radu pravosuđa, Ademović je objasnio da je „korupcija institucionalizirana kao paralelni sustav koristeći državne institucije samo kao temelj za djelovati. Naravno, u takvom sustavu nije moguće otkrivanje velikih korupcijskih skandala ili slučajeva ‘Sanadera’. Ne postoji tužiteljstvo, država, entitet niti istražna policijska agencija te snage ”.

– Pravda je spora i neučinkovita, usporava gospodarstvo, podriva gospodarstvo, uzrokuje nepovjerenje u pravosuđe, narušava odnos države i društva, zakona i pravnih dokumenata. nesklad, nepravilna javna potrošnja, ne doprinoseći pravnom miru, izazivajući frustraciju među ljudima, rekao je Ademović.

Prema njegovim riječima, „situacija oko ovog VSTV-a potrošila nam je vrijeme i resurse za daljnje reforme. Mnogo se puta pojavila pravna nesigurnost, koja je sada postala pretjerano naglašena i iracionalna. Za sve to odgovorno je VSTV. VSTV mora podnijeti kolektivnu ostavku. To će donekle opustiti stvari. Nakon toga moramo osjetiti pozitivne promjene kako bismo polako vratili povjerenje građana ”.

– Pravosudna zajednica mora biti organizirana, odozdo prema gore. Vrijeme je da svi pokažemo malo hrabrosti i snage i volje, profesionalne solidarnosti, biti društveno aktivni, izaći iz svoje zone komfora i kroz cehovsku akciju istinski se boriti za prave ljude i prave standarde. Ne mislim samo na suce i tužitelje. Mislim na sve, notare, advokate, ombudsmane, pravobranioce i sve one koji predstavljaju pravosuđe u širem smislu. Međunarodna zajednica neće riješiti problem, ali siguran sam da postoji široka ruka prema pravosudnoj zajednici, zaključuje Ademović.

Sličnog je stava i Perić koji ukazuje na problem samog VSTV-a koji je “truo iznutra”, ukazujući na još jedno pitanje koje se ne smije previdjeti, a to je “Milan Tegeltija instalirao ljude Na rukovodećim sam položajima u svim pravosudnim tijelima. Gdje mu je glavna podrška i pod njegovom kontrolom. “

Potrebna je pravosudna reforma, a međunarodni predstavnici o tome već dugo razgovaraju, ali i oni i profesionalci su Dogovoreno je jedno: sve bi trebalo započeti ostavkom Milana Tegeltije, pa napraviti druge potrebne promjene u pravosuđu, od promjene desnog i poslušnog osoblja na važne funkcije. ., do vraćanja povjerenja građana u pravosuđe.