Emir Kusturica više nije na platnom spisku Predsjedništva BiH, pa tako više nije ni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Dakle, iako je Emir Kusturica prethodno bio naveden “prema potrebi” kao član kabineta trenutnog predsjednika kolektiva, nedavno je izbrisan s popisa Dodikovih savjetnika na službenim stranicama Predsjedništva BiH.

U Dodikovom uredu pokušali smo saznati kada i zašto Kusturica više nije među Dodikovim savjetnicima, ali niko nije želio razgovarati o tome.

“Izbacivanje” Kusturice iz predsjedničkog kabineta Dodika, ali i izbjegavanje odgovora po ovom pitanju, postavlja nekoliko pitanja, a prvo na listi je da li to znači da su medijski napisi o svađi njih dvojice zaista i istiniti.

U maju prošle godine Dodik i Kusturica bili su nerazdvojni prijatelji i zajedno su se pojavili na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi. Spor je navodno zbog vlasništva “Andrićgrada”.

Vlada RS-a je u oktobru donijela odluku kojom postaje većinski vlasnik Kusturicinog “čeda” kod Višegrada. Kusturici je, tačnije njegovoj firmi “Lotika”, ostalo oko 21 posto vlasništva nad “Andrićgradom”.

Znači li to da Kusta ne može oprostiti Dodiku što je ostao bez “Andrićgrada” ili je to nešto drugo, njih dvoje znaju.