EPILOG SASTANKA AMBASADORA SA MINISTROM CIKOTIĆEM: Što prije opremiti kamp za migrante u Lipi, SADAŠNJA SITUACIJA JE NEPRIHVATLJIVA

Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambadasdor Johann Sattler, zajedno s austrijskom veleposlanicom Ulrike Hartmann, njemačkom veleposlanicom Margret Webber i talijanskom veleposlanicom Nicola Minassi, sastao se danas s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem razgovarali su o hitnim rješenjima problema migracijske situacije u Unsko-sanskom kantonu, posebno na području kampa “Lipa”.

Veleposlanik Sattler izjavio je da je ova situacija potpuno neprihvatljiva.

– Ljudski život i osnovna prava ozbiljno su ugroženi. Bosna i Hercegovina potpisnica je međunarodnih instrumenata o ljudskim pravima i mora ispuniti svoje obveze kao zemlja koja želi postati članicom EU, rekao je.

Raspoređivanje Oružanih snaga BiH, koje pružaju šatore potrebne za privremene izbjeglice, prijeko je potreban korak. Međutim, vlasti moraju hitno reagirati, posebno u pogledu vodoopskrbe i električne veze na privremenom kampu. Uvijek se moraju osigurati osnovni životni uvjeti.

Ipak treba trajnije rješenje. Veleposlanici su pozvali vlasti da što prije osiguraju potpuno opremljen kamp na izvornom mjestu u Lipi. Ambasadori su također naglasili da je dostupna financijska podrška koju su pružili.

Ambasadori su također prepoznali da bi održivo rješenje trebalo uključivati ​​ravnomjerniju raspodjelu migranata širom zemlje na temelju zajedničke odgovornosti i s jedne strane osiguravajući dostojne životne uvjete za migrante i sigurnost građana BiH.

Europska unija pruža značajnu pomoć od 85,5 miliona eura kako bi pomogla BiH da ispuni svoje humanitarne odgovornosti i pruži pomoć domaćim migrantima i izbjeglicama.