Erdogan: Broj poginulih u zemljotresima na jugu Turske povećan na 21.043

– Zemljotresi s epicentrom u Kahramanmarasu tri puta su jači i razorniji od prijašnje, najveće katastrofe iz 1999. godine – rekao je danas tokom posjete Diyarbakiru predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

Zemljotres okarakterisan kao “katastrofa stoljeća” osjetio se na području od hiljadu kilometara, a destrukciju, kako je rekao Erdogan, izazvao je na području od 500 kilometara.

Erdogan je saopćio najnovije informacije u vezi s brojem stradalih kazavši da su “u zemljotresima na jugu Turske poginule 21.043 osobe, a spašeno je 80.097 povrijeđenih”.

– U zemljotresom pogođenim područjima, zajedno s ekipama iz drugih zemalja, aktivno je 160 hiljada spasilaca, medicinara i drugog osoblja – rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je podsjetio da država nikada građane nije i neće ostaviti na cjedilu.

– Mi građane nikad nismo ostavili same i na ulici, možete se u potpunosti pouzdati u nas, svi državni resursi su mobilizovani – rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao kako će svi i svi kapaciteti studentskih domova biti na raspolaganju građanima pogođenim zemljotresima, a da će univerziteti do ljeta raditi na daljinu.