ERDOGAN DIGAO TURSKU NA NOGE: Najavio VELIKE PROMJENE – “Ponovo je došlo vrijeme za raspravu…”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da je ponovno vrijeme za raspravu o novom ustavu Turske, izvijestila je novinska agencija Anadolu.

Erdogan je to rekao tijekom konferencije za novinare nakon sastanka vlade koji je danas održan u Ankari.

Rekao je da onaj ko tvrdi da Turskoj nisu potrebne reforme, nije upućen u Tursku, u svijet ili u društvo.

“Možda je došlo vrijeme da se ponovno razgovara o novom ustavu Turske,” rekao je Erdogan.

Također je rekao da će uskoro s javnošću podijeliti detaljnu studiju reformskih programa, uključujući filozofiju, ciljeve, zadatke i aktivnosti.

Govoreći o procesu izrade novog ustava, Erdogan je rekao da ga treba “provoditi transparentno, a konačni tekst treba predstaviti narodu”.

Erdogan je dodao da će, ako postignu sporazum s partnerom iz Narodnog saveza, koji uključuje Stranku pravde i razvoja i Stranku nacionalnog pokreta, moguće poduzeti korake za izradu novog Ustava u narednom razdoblju.

Erdogan je kazao kako je odlučeno da se u Turskoj od 15. februara otvore seoske škole, a od 1. marta postepeno i škole u gradovima.

Naglasio je da će se paralelno pratiti epidemiološka situacija, te da će seoske škole, u regijama u kojima postoji mogući porast broja slučajeva zaraze koronavirusom, moći obustaviti nastavu.

Podsjetio je da međunarodne analize pokazuju da bi, među zemljama G-20, Turska i Kina mogle 2020. godinu zatvoriti s pozitivnim rastom.

“Počeli smo s radom na uspostavi postrojenja za lansiranje mikro satelita, uskoro ćemo slati u svemir naše i satelite naših prijatelja. Odlučni smo da od naše zemlje napravimo brend u svemirskim i satelitskim tehnologijama koji imaju široku primjenu, od komunikacije do energije, od zaštite okoliša do odbrambene industrije”, rekao je Erdogan.