Erdogan: Jedino rješenje je nezavisna Palestina sa Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je danas s papom Franjom o ratu između Izraela i Hamasa i poručio poglavaru Katoličke crkve da su izraelski napadi na Gazu “došli do nivoa masakra” i da je šutnja međunarodne zajednice “sramota za čovječanstvo”.

Tokom telefonskog razgovora, Erdogan je rekao papi da svi treba da podrže napore da se “kontinuirano dostavlja pomoć nedužnim civilima” u Gazi, saopćio je predsjednički ured na mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

Erdogan je ponovio stav Turske da se trajno rješenje sukoba može postići samo uspostavljanjem nezavisne palestinske države.

“Trajni mir u regiji, u kojoj se nalaze svetinje sve tri monoteističke religije, bit će moguć samo uspostavom nezavisne, suverene i geografski integrirane države Palestine na granicama iz 1967. godine, s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”, naveo je Erdogan.
Turski lider, čija je zemlja nedavno normalizirala odnose s Izraelom, pojačao je kritike izraelskih vojnih akcija u Gazi.

Erdogan je jučer opisao militante Hamasa kao grupu koja se bori za oslobođenje, a ne kao terorističku organizaciju kako je Zapad označio.

Osim toga, Erdogan je najavio da je odgodio posjetu Izraelu.