Erdogan: “Jesu li oni izbrisali islam spaljivanjem Kur'ana? Samo su pokazali koliko su neplemeniti”

Turska bi mogla “drugačije” odgovoriti na kandidaturu Finske za NATO što bi moglo “šokirati” Švedsku, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

“Možda ćemo drugačije odgovoriti Finskoj, ako bude potrebno. Švedska bi bila šokirana kada bismo drugačije odgovorili Finskoj. Ali Finska ne bi trebala napraviti istu grešku”, rekao je turski predsjednik Erdogan na sastanku s mladima u pokrajini Bilecik.

O spaljivanju Kur'ana u Švedskoj, Erdogan je rekao:

“Jesu li oni izbrisali islam spaljivanjem našeg Kur'ana? Samo su pokazali koliko su neplemeniti. Danska je učinila isto”, rekao je Erdogan.

Rasmus Paludan, lider krajnje desne danske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), izveo je u petak, pod policijskom zaštitom, provokativnu akciju spaljivanja Časnog Kur'ana ispred džamije u glavnom gradu Danske Kopenhagenu.

Islamofobni čin uslijedio je nakon policijsko zaštićenog skupa nekoliko dana kasnije u središtu Stockholma i ispred turske ambasade, gdje je danski ekstremist Rasmus Paludan zapalio Kur'an.

Osude su stigle sa svih strana, uključujući i švedskog premijera Ulfa Kristerssona, koji je Paludanove postupke osudio kao “duboko nepoštivanje”.