Erdogan najavio: Svaki stan i radnju srušene u zemljotresima ponovo ćemo izgraditi i predati vlasnicima

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako kako je 98 posto uništenih zgrada u zemljotresom pogođenim regijama Turske izgrađeno prije 1999. godine, javlja Anadolija.

Erdogan se obratio naciji iz koordinacijskog centra Uprave za katastrofe i vanredne situacije u Turskoj (AFAD), tom prilikom podijelio je najnovije informacije u vezi sa zemljotresom koji je pogodio jug Turske.

PRIRODNI FENOMEN
Podijelio je podatak kako je dosad u zemljotresima u Turskoj smrtno stradalo 35.418 osoba, dok je na liječenju u bolnicama još uvijek 13.208 osoba.

Kazao je da je prema saglasnosti svih stručnjaka u svijetu, veličina i destruktivnost zemljotresa na jugu Turske izuzetan prirodni fenomen.

– Činjenica da je 98 posto svih zgrada uništenih u posljednjoj katastrofi izgrađeno prije 1999. godine pokazuje napredak koji smo postigli u pogledu standarda gradnje i inspekcije, ali nas također podsjeća da još čvršće moramo pristupiti ovom poslu – rekao je Erdogan.

Naveo je da su završeni procesi pretrage na 15.000 od više od 19.000 zgrada koje su urušene u zemljotresom pogođenim područjima.

POČINJE GRADNJA NOVIH STANOVA
– Svaki stan i poslovni prostor koji je uništen u zemljotresima ćemo ponovo izgraditi i predati vlasnicima. Turska već idućeg mjeseca počinje sa izgradnjom 30.000 stanova, porušenih u zemljotresu – kazao je Erdogan.

U regiji pogođenoj zemljotresom utvrđeno je da je 211.000 stambenih jedinica, u 47.000 objekata, urušeno, teško oštećeno ili je potrebno hitno srušiti.

Prema riječima Erdogana, milion i 850.000 stambenih jedinica i radnji u ukupno 369.000 stambenih objekata pretražili su timovi Ministarstva zaštite okoliša, urbanizacije i klimatskih promjena.

– U radovima u zemljotresom pogođenim područjima učestvuje oko 250.000 javnih službenika – rekao je Erdogan.

Dodao je kako su dosad zadovoljili potrebe za skloništem za ukupno 1,6 miliona žrtava zemljotresa. U regiji je podignuto 175.000 šatora i postavljeno 5.400 kontejnera.

Erdogan je naveo kako Katar morskim putem šalje Turskoj 10.000 kontejnera koji bi ubrzo trebali stići u luku Iskenderun u Hatayu, a potom postavljati zajedno s onima koji dolaze iz drugih dijelova zemlje.