Erdogan nakon povratka u Tursku otkrio šta je rekao Predsjedništvu BiH: Napravit ćemo ovaj korak s hairom

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan dao je izjave novinarima po povratku u Istanbul nakon službenih posjeta Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, te je otkrio šta je poručio članovima Predsjendištva BiH.

Na pitanje novinara o napetostima koje su započele odlukom Valentina Inzka, bivšeg visokog predstavnika UN -a u Bosni i Hercegovini, koja zabranjuje poricanje genocida u Srebrenici, s obzirom na izjave srpskog lidera Milorada Dodika i hrvatskog lidera Željka Komšića da je Turska garant mira i spokoja u regionu, kakvu će ulogu Turska od sada imati u Bosni, Erdogan je rekao da će Turska biti prisutna ako se Bošnjaci, Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini ujedine među sobom i kažu:

-Želimo Turskoj dati takav zadatak, niko se ne smije miješati u naše poslove, samo neka Turska djeluje kao posrednik ovdje u naše ime.

Navodeći da bi o tome trebali odlučiti članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Erdogan je rekao:

-Već sam im rekao. ‘Ako donesete takvu odluku, mi ćemo također napraviti naše procjene. Donesite ovu odluku kao trojka, a ne čekajući upute odnekud. Nakon toga sam rekao: ”Napravit ćemo ovaj korak s hairom”, piše N1.