Erdogan: Odobrit ćemo ulazak Finske u NATO, oni nisu prihvatili teroriste kao Švedska

Turska je u petak objavila da će u parlamentu ratifikovati proces članstva Finske u NATO-u.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je danas nakon sastanka s finskim kolegom Saulijem Niinistom u turskoj prijestolnici Ankari istakao da je Finska ispunila uslove Turske za nastavak procesa ratifikacije.

– Odlučili smo da pokrenemo proces ratifikacije finskog protokola o članstvu u NATO-u u državnom parlamentu, kazao je Erdogan te dodao:

– NATO će postati jači članstvom Finske i vjerujem da će igrati aktivnu ulogu u održavanju globalne sigurnosti i stabilnosti, rekao je Erdogan.

Na pitanje o kandidaturi Švedske za NATO, Erdogan je kazao da će Turska nastaviti razgovore sa Štokholmom na osnovu principa NATO-a i pristupa u borbi protiv terorizma.

– Švedska je prihvatila teroriste, što nije bio slučaj s Finskom. Kako će proces napredovati, direktno će ovisiti o konkretnim koracima koje će Švedska poduzeti, rekao je turski predsjednik.

Erdogan je podsjetio da je Turska Švedskoj “predala listu od 120 terorista” i pozvala švedsku vladu da ih isporuči Ankari, javlja Anadolija.

– Nije moguće da zauzmemo pozitivan stav prema Švedskoj ako nam ne isporuče teroriste, kazao je Erdogan te naglasio:

– Sve dok budemo svjedočili nepovoljnim pristupima prema Turskoj u borbi protiv terorizma, spremni smo zauzeti svaki stav, rekao je.

Finski predsjednik Niinisto je izrazio zahvalnost Ankari u ime svih Finaca na odobrenju Turske za članstvo u NATO-u.

– Ovo je veoma važna vijest za sve Fince. Mnogo vam se zahvaljujemo, kazao je Niinisto.

Također je posebno pohvalio turskog predsjednika Erdogana.

– Vi ste jedan od rijetkih ljudi na svijetu koji može razgovarati sa svima. Možda ste jedini koji to čini, rekao je finski predsjednik.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara 2022. godine.