Erdogan poručio iz aviona: Planiramo podići obim trgovine sa BiH na milijardu eura

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako će njegova zemlja nastaviti doprinositi miru, stabilnosti i razvoju Balkana. Erdogan je po okončanju posjeta Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori u avionu razgovarao s predstavnicima medija.

Podsjetio je kako se u Sarajevu sastao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te da je razgovarano o bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima, kao i koracima koji mogu biti poduzeti u cilju unapređenja saradnje.

Prema njegovim riječima, ima li su priliku razgovarati i o fazama projekata, među kojima je i autoput Sarajevo – Beograd.

“Imali smo priliku razmijeniti mišljenja o novim poljima saradnje koje možemo realizirati u cilju podrške interesima naših zemalja i razvoju Bosne i Hercegovine. Revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini i njegovo stupanje na snagu od 1. augusta 2021. godine doprinijet će našoj trgovini i investicijama u Bosni i Hercegovini”, mišljenja je Erdogan prenosi Radiosarajevo.

O odnosima dviju zemalja i saradnji razgovarao je i s predsjedavajućim Željkom Komšićem i s članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Erdogan se osvrnuo i na posjetu Crnoj Gori tokom koje se sastao s predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsjedavajućim Skupštine Aleksom Bečićem s kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima i saradnji.

“Razgovarali smo o koracima koje možemo poduzeti u cilju unapređenja odnosa s prijateljskom i savezničkom Crnom Gorom. Drago mi je da sam tokom posjete Crnoj Gori s kojom u svakom pogledu njegujemo prijateljske odnose, imao priliku vidjeti da s prijateljima iz Crne Gore dijelimo isti stav. S druge strane, raduje nas što sa crnogorske strane postoji snažna volja za povećanje turskih investicija”, rekao je Erdogan.

Erdoganu je bilo drago što je tokom posjete imao priliku razgovarati i s predstavnicima vjerskih zajednica u Crnoj Gori te je siatako da je važno očuvanje njihovog suživota i multikulturalnosti.

“Posjete Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, te programi koje smo imali, posljednja su karika politike koju vodimo ka jačanju multilateralnih i sveobuhvatnih odnosa prema Balkanu. S članovima Predsjedništva BiH sastali smo se treći put ove godine. Ove bliske susrete smatram izrazito važnim s aspekta kontinuiteta i praćenja. Naša pomna pažnja Balkanu bit će nastavljena i dalje. Zbog toga pomno pratimo dešavanja i pomažemo Bosni i Hercegovini u političkom, ekonomskom, vojnom, regionalnom i drugim poljima. Nadamo se da će unutrašnji politički problemi u Bosni i Hercegovini biti riješeni u okvirima teritorijalne cjelovitosti i političkog jedinstva”, naglasio je Erdogan.

Najavio je nastavak kontakata sa svim stranama u Bosni i Hercegovini.

“Planiramo obim trgovine s BiH podići na milijardu eura. Zbog toga poduzimamo dodatne korake. Veliku pažnju pridajem završetku autoputa Sarajevo – Beograd. Ovaj autoput će biti projekt puta mira Balkana i doprinijet će razvoju, miru i stabilnosti cijelog regiona. I most na rijeci Savi će biti završen krajem 2022. godine. S liderima smo zajedno postavili temelje. Smatramo to projektima koji će doprinijeti ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je i kako je odmah po dolasku u Sarajevo obišao mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju Kovači.

Dodao je i kako se tom prilikom pomolio za sve žrtve stradale tokom rata u BiH.

“Svi naši napori, želje i molitve su da se takva patnja ne ponovi. Zbog toga ćemo nastaviti multilateralnu politiku od Balkana do Afrike, od Kavkaza do Srednje Azije”, kazao je Erdogan.

Zadovoljan je i prvom posjetom Crnoj Gori.

“S predsjednikom Đukanovićem sastao sam se ranije u Antaliji. Tokom ove moje posjete imali smo priliku razgovarati o bilateralnim odnosima, regionalnim pitanjima i koracima koje možemo zajedno poduzeti u tom pogledu. Pružili smo podršku članstvu Crne Gore u NATO-u i vidimo pozitivne rezultate toga. Pored toga razgovarali smo o mapi puta za ostvarenje trgovinskog cilja sa Crnom Gorom od 250 miliona eura”, naveo je Erdogan.

Podsjetio je kako se u Turskoj nalazi oko 150.000-200.000 građana porijeklom iz Crne Gore, zbog čega su i snažnije veze između dvije zemlje.

“Mi ćemo zaštititi svoje historijsko naslijeđe na Balkanu, te u svjetlu aktuelnih dešavanja nastaviti doprinositi miru, stabilnosti i razvoju regiona”, rekao je Erdogan.

Nakon izlaganja, turski predsjednik je odgovarao na pitanja medija, a jedno od njih se odnosilo i na dešavanja u Afganistanu.

Erdogan je podsjetio kako u Afganistanu još uvijek nije formirana vlada te da nije jasno šta će uslijediti.

“Izjave talibana su umjerene, ali da li se poklapaju sadašnje izjave s izjavama od prije 20 godina? Kada to pogledate, zasigurno da postoje određene sumnje. Ovdje pomno trebamo pratiti proces. U trenutku kad se nismo nadali, poginulo je blizu 200 ljudi. Među poginulima su i talibani. Informacije obavještajne službe ukazuju na ISIS-K. Moramo s oprezom pratiti proces. Zasigurno da ćemo jednom vidjeti kakav je stav talibana kada je u pitanju država i upravljanje državom”, istakao je Erdogan.

Podsjetio je kako je Turska pružala značajnu podršku Afganistanu u proteklih 20 godina, uključujući izgradnju infrastukture.

“Ali, primjera radi talibani su nanijeli ozbiljnu štetu na sjeveru Afganistana”, rekao je Erdogan.

Dodao je kako postoje ljudi koji su pod prijetnjama morali napustiti Afganistan i da se ne zna šta sutra nosi.

“Republika Turska ima određena iskustva, strukturu i želimo pomoći time. Ali da bismo mogli pomoći, moraju se vrata otvoriti. Zbog toga naša obavještajna služba razgovara s talibanima”, pojasnio je Erdogan.

Smatra kako je potrebno da Afganistan brzo bude sređen.

“Afganistanski narod više ne može nositi toliki teret. Populacija je blizu 40 miliona. Ogromna zemlja. Mi smo spremni pružiti svaki vid podrške zajedništvu i jedinstvu Afganistana. Dovoljno je da i s afganistanske strane vidimo tu spremnost”, otkrio je Erdogan.

Upitan za rad ambasade Turske u Kabulu, Erdogan je rekao kako je ambasada dvije sedmice privremeno radila na aerodromu u Kabulu.

“Prije dva dana su se opet vratili u zgradu ambasade u centru grada i odatle nastavljaju aktivnosti. Trenutno imamo plan tako nastaviti diplomatsko prisustvo. Stalno revidiramo planove u skladu sa sigurnosnom situacijom. Imamo spremne alternativne planove za sve mogućnosti. Prioritet je sigurnost našeg osoblja”, poručio je Erdogan.

Mediji su turskog predsjednika pitali za mišljenje i kada su u pitanju prava žena u Afganistanu.

“Kada govorimo o Afganistankama, mi poduzimamo korake da žene u Afganistanu imaju jednaka prava kao žene u našoj zemlji”, rekao je Erdogan.

Ipak, podsjetio je kako uslovi u Afganistanu nisu jednaki uslovima u Turskoj.

“Trenutno postoji određeni proces i treba ga pustiti da ide svojim tokom kako bi se uspostavila zdrava sredina. Povremeno je bilo i parlamentarki koje su dolazile iz parlamenta Afganistana. Razgovarao bih i s njima. Rekle su da je došlo do određenog pomaka kada su govorile o stavovima njihovih žena. Za primjer su uzimale naše žene. Sada naravno, pogled talibana na žene neće biti kao prije 20 godina. Zasigurno da će i oni imati određene promjene”, smatra Erdogan.

Dodao je kako je Turska spremna pružiti podršku ako Afganistan pokaže reformistički stav i spremnost za to.