Erdogan: Turska će dostaviti 30.000 vakcina BiH

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić sastali su se danas u Ankari s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Obraćajući se na konferenciji za novinare, Erdogan je kazao da je Turska od početka pandemije bila uz Bosnu i Hercegovinu, te će tu podršku nastaviti i u narednom periodu.

– Ovom prilikom ćemo Bosni i Hercegovini dostaviti 30.000 doza vakcina – kazao je Erdogan.

Pohvalio je lokalne izbore održane u Bosni i Hercegovini 15. novembra, održane u kontekstu izbijanja koronavirusa. Erdogan kaže da izbori koji će se održati u Mostaru 20. decembra 2020. godine, 12 godina kasnije, pokazuju stupanj demokratskog sazrijevanja BiH.

– Mi kao Turska veliku važnost pridajemo miru i stabilnosti BiH. Danas sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima. Razgovarali smo o mogućnosti razvoja i povećanja naših trgovinskih i ekonomskih aktivnosti – poručuje Erdogan.

Nesumnjivo je da su potencijali dviju zemalja znatno iznad ove razine. Cilj nam je što prije povećati opseg trgovine na milijardu dolara – naglašava.

Također su razgovarali o tome što bi se moglo učiniti kako bi se ubrzao dio projekta koji se odnosi na izgradnju autoceste Sarajevo-Beograd u Bosni i Hercegovini. Prema riječima turskog predsjednika, danas potpisani Protokol o suradnji na području infrastrukture i građevinskih radova definitivno će pridonijeti ubrzanju tih napora.

– Još jednom smo istakli odlučnost da unaprijedimo našu saradnju na polju energetike, zdravstva, namjenske industrije, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Razgovarali smo o mogućnosti jačanja naših odnosa u oblasti kulture i humanističkih nauka – konstatovao je Erdogan.

– Tokom današnjih razgovora govorili smo o temama napretka regionalne saradnje na Balkanu, kao našem zajedničkom geografskom prostoru i integracije istog. Predsjedavajućeg i članove Predsjedništva pozvao sam na samit procesa saradnje jugoistočne Evrope koji će u junu biti održan u Antaliji. Ukoliko budu povoljni uslovi, želimo da ostvarimo i trilateralni samit Turska-BiH-Srbija koji će biti održan u Sarajevu – rekao je Erdogan.

Uz to, Turska je također postigla sporazum u vezi s revitalizacijom Hrvatske i tripartitnog mehanizma BiH.

– Još jednom smo prenijeli podršku naše zemlje integraciji BiH u euroatlantske institucije, na čelu sa NATO alijansom. Vjerujem da će današnji razgovori ojačati konkretne korake naše saradnje i biti od sveopšte dobiti za sve nas – zaključio je Erdogan.