Erdogan: Turska se nada što skorijim rezultatima o razmjeni talaca između Izraela i Hamasa

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se nada da će što prije biti postignuti pozitivni rezultati u sporazumu o razmjeni talaca između Izraela i palestinske grupe Hamas.

“Turkiye je u stalnoj komunikaciji kako bi riješila talačku krizu i očekuje pozitivne rezultate pregovora“, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa alžirskim kolegom Abdelmadjidom Tebbouneom nakon njihovog sastanka u Alžiru.

Erdogan je rekao da su turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan i šef obavještajne službe MIT Ibrahim Kalin, uz zajedničke napore Katara, uključeni u pregovore o oslobađanju talaca.

Turski predsjednik je i ovom prilikom najoštrije osudio izraelske napade na blokirani Pojas Gaze.

“Napadi na bolnice, bogomolje, objekte u Gazi koji trebaju biti zaštićeni, kao i prisilno raseljavanje ljudi su nečovječnost, varvarstvo“, poručio je Erdogan.

Ističući kako Turska nedvosmisleno odbacuje izraelske napade u Gazi, koji predstavljaju kolektivno kažnjavanje i ratne zločine, Erdogan je kazao da je prioritet Ankare da se uspostavi trajni prekid vatre i nesmetana humanitarna pomoć.

“Uspostavljanje palestinske države sa glavnim gradom u istočnom Jerusalemu na osnovu granica iz 1967. godine je sada neizbježno. U tom smislu, nastavit ćemo činiti sve što je u našoj moći“, poručio je turski predsjednik Erdogan.