Erdogan u Crnoj Gori ponovo govorio o važnosti BiH

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je danas tijekom posjete Crnoj Gori da njegova zemlja ima historijsku odgovornost i obavezu prema zemljama regiona, te da Bosna i Hercegovina koju je jučer posjetio može prevazići svoje probleme zajedništvom.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo prvim službenim posjetom Crnoj Gori, zahvalivši predsjedniku Mili Đukanoviću na gostoprimstvu, koji mu je priredio svečanu dobrodošlicu na Cetinju.

Turski predsjednik podsjetio je da je u junu u Antalyji dočekao predsjednika Crne Gore Đukanovića u okviru Diplomatskog foruma i Samita lidera Procesa saradnje u Juogostočnoj Evropi.

Podsjećajući da prijateljstvo između Crne Gore i Turske seže daleko unatrag, Erdogan je naglasio važnost prijateljstva između osmanskog sultana Abdulhamida II i kralja Nikole, kao i historijsku ambasadu Osmanske države na Cetinju i imenovanje prvog crnogorskog ambasadora upravo u Osmansko carstvo.

Erdogan je rekao da je Turska među prvim zemljama koja je priznala nezavisnost Crne Gore te da su dvije zemlje pokazale međusobnu solidarnost tijekom pandemije koronavirusa.

“Pomoć koju smo poslali Crnoj Gori u vidu medicinske opreme i materijala tokom pandemije, te saradnja Crne Gore prilikom evakuacije naših državljana u Tursku, potvrda su našeg prijateljstva”, pojasnio je Erdogan.

Erdogan je istakao da je na današnjem sastanku sa Đukanovićem potvrđena volja za nastavkom jačanja saradnje Turske i Crne Gore, koje imaju ozbiljan potencijal za razvoj ekonomske saradnje i obima trgovinske razmjene.

“Turska je među deset najvećih investitora u Crnoj Gori. TIKA je do sada u Crnoj Gori realizovala 399 projekata i aktivnosti u vrijednosti većoj od 20 miliona eura. Kroz Turski kulturni centar ‘Yunus Emre’ u Podgorici je prošlo 1.686 polaznika kurseva turskog jezika, a državnu stipendiju Turske je iskoristilo više od 450 studenata iz Crne Gore”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske je podsjetio da su razgovarali i o drugim pitanjima koja se tiču Balkana i međunarodnih kretanja.

“Turska i Crna Gora, kao važni dijelovi Balkana i Evrope, daju ozbiljan doprinos miru i stabilnosti. Crna Gora, koja objedinjuje različite etničke i vjerske grupe, predstavlja važan primjer zajedničkog življenja. Mirovne politike Crne Gore u regionu, njene aktivnosti u međunarodnim organizacijama i intenzivne korake ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji pratimo s istinskim pohvalama. Članstvu Crne Gore u NATO-u smo pružili snažnu podršku, a iskreno vjerujemo da će članstvo ove zemlje u EU doprinijeti stabilnosti čitavog regiona”, kazao je Erdogan.

Podsjetio je da zna da je crnogorski predsjednik sportista, dobar košarkaš, a kako je naveo, i sam je dugo godina igrao fudbal, kazavši kako će se fudbalske reprezentacije dvije zemlje sastati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Erdogan je izrazio nadu da će ove utakmice doprinijeti međusobnom prijateljstvu te da će obje selekcije izboriti plasman na Mundijal.

Na pitanje novinara u vezi s posjetom Bosni i Hercegovini i izjavom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da više vjeruje Erdoganu nego Zapadu, turski predsjednik je kazao kako posjete BiH i Crnoj Gori pokazuju odgovornost Turske prema regionu.

“Mi imamo historijsku odgovornost i obavezu ovdje. Zato nastavljamo posjete balkanskim zemljama i zato ćemo ih i dalje nastaviti. Jučer sam bio u BiH i razgovarao sa našim prijateljima tamo. Njihovo zajedništvo je za nas veoma važno. Vjerujem da Bosna i Hercegovina u jedinstvu i zajedništvu može prevazići svoje probleme”, naglasio je Erdogan.

Planirano je da nakon sastanka, Đukanović sa suprugom priredi svečani ručak u čast visokog gosta i njegove supruge.

Gosti na ručku, pored članova delegacija, biće i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

U odvojenom programu, prva dama Crne Gore Lidija Đukanović ugostiće prvu damu Republike Turske Emine Erdogan. One će posjetiti Muzej kralja Nikole na Cetinju i izložbu na platou ispred muzeja.

Erdogan će se, tokom zvanične posjete Crnoj Gori, sastati i sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem i predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem, a planirana je i posjeta Nizamskoj džamiji i Medresi “Mehmet Fatih”.