Erdogan: Vaša bol je i naša bol, nećemo dozvoliti da se zaboravi genocid u Srebrenici

Ni na koji način nećemo dopustiti da se ta crna tačka u europskoj i ljudskoj historiji spusti u drugi plan, rekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan tijekom današnjoj komemoraciji žrtvama genocida iz Srebrenice.

Erdogan se obratio video porukom tijekom komemoracije povodom 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Na samom početku obraćanja, Erdogan je iskazao rahmet pred duše žrtava, kao i saučešće njihovim porodicama.

“Iako je prošlo 26 godina srebreničke, rane na našim srcima i dalje krvare. Svaki mezar i svaki naš šehid podsjećaju nas na te dane. Vaša bol je i naša bol”, rekao je Erdogan.

Rekao je da nikada neće iznevjeriti amanet Alije Izetbegovića, da nikada neće zaboraviti genocid ili dopustiti da se zaboravi.

“Nećemo dopustiti da ova crna mrlja evropske i ljudske povijesti na bilo koji način bude potisnuta u drugi plan”, poručio je Erdogan.

Kazao je kako presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću, koju su prošlog mjeseca donijeli međunarodni sudovi, ne može ublažiti bol obitelji niti vratiti izgubljene živote.

“Ipak, te i slične presude mogu igrati ulogu u sprečavanju ponovnog počinjenja zločina genocida. Dostizanje pravde također je savjesni dug žrtvama ove tragedije u srcu Europe i svim porodicama šehida koje su iza njih ostale”, rekao je Erdogan.

Naglasio je da Turska ostaje uz Bosnu i Hercegovinu i braću Bošnjake.

“Stabilnost BiH veoma je važna za Balkan, ali i cijelu Evropu”, poručio je Erdogan, te zaključio:

​​​​​​​”Ne zaboravljajući prošlost, za budućnost naše djece, pozivam sve političare sa ovog mjesta da se okupe oko zajedničkih ljudskih vrijednosti suprotstavljajući se diskursima koji sadrže mržnju, nasilje i diskriminaciju.”