Eric Larson uplašio sarajevske moćnike: “U narednih mjesec dana biće podignuto puno optužnica za korupciju”

Eric Larson iz Ureda za borbu protiv korupcije u Kantona Sarajevo očekuje podizanje optužnica protiv svakog slučaja korupcije u kantonu. Upozorio je da korupcija ima egzistencijalne posljedice na društvo. Prema njemu, najkorumpiraniji su lažni nacionalisti, koji istrošenim etnonacionalističkim izrazom pokušavaju odvratiti ljude od korupcije.

“U Bosnu sam dolazim već 15 godina i uopće nikada nisam upoznao nijednog nacionalističkog političara, ali upoznao sam puno lažnih domoljuba koji ljude odvraćaju od vlastite korupcije”, dodao je.

Pohvalio je rad policijskog povjerenika u KS Nusret Selimović.

“Želio bih pohvaliti policijskog komesara u kantonu Sarajevo Nusreta Selimoviča za njegovu kampanju protiv korumpirane prometne policije koja je svakodnevno mučila građane. Ponosni smo što podržavamo kampanju koja potiče građane da ne surađuju s korumpiranom prometnom policijom “, rekao je.

Podsjetio je na korupciju u različitim sferama društva, te naglasio korupciju u izdavanju građevinskih dozvola i zapošljavanju.

“Još jedno područje koje je oštećeno je sektor građevinskih dozvola. Postoji pojam urbicid gdje je korupcija na vrlo visokoj razini – gradnja je napredovala, a prekrasna priroda uništena. Svi dijelovi grada su uništeni jer nema planirane gradnje. Uz to, korupcija je glavni problem u zapošljavanju i javnim službama. Nezaposlenost je ovdje u Bosni vrlo visoka. Jasno je da je sposobnost zapošljavanja ključni izvor političkog pokroviteljstva”, rekao je, dodajući da je najveća korupcija zapošljavanje.

Očekuje da će se iznijeti navodi o korupcijskim postupcima.

“Uvjeren sam i nadam se da ćemo sljedećih mjesec ili dva vidjeti da će biti puno optužbi kantonalnog tužiteljstva za svaki slučaj korupcije”, naglasio je.

Pozvao je građane, kako je rekao, da prestanu surađivati ​​s korumpiranim političarima. Upozorio je na posljedice korupcije.

“Korupcija je egzistencijalna prijetnja Bosni i Hercegovini. Ljudi odlaze. Vidio sam međunarodno izvješće koje kaže da u Bosni zapravo živi manje od tri miliiona ljudi. Dakle, Bosna doslovno umire od korupcije. Ugrožava vašu budućnost. Ugrožava budućnost vaše djece. Bez veze često ne možete proći liječnički pregled. Ne možete dobiti posao bez veze. Ne možete dijete povezati u pristojnu školu bez veze. “Korupcija utječe na sve i zasigurno euroatlantske integracije,” rekao je.

U intervjuu za Glas Amerike, Eric Larson iz Ureda za borbu protiv korupcije KS naglasio je da Sjedinjene Države čine sve što je u njihovoj moći u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Rekao je da osjeća promjene u zraku i da ih Sjedinjene Države žele podržati.