Escobar: SAD će biti sve angažovanije u regionu

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da će se SAD sve više uključivati ​​u regiju i da će njihov glavni fokus biti na borbi protiv korupcije.

On je u subotu za dnevnik Nova istaknuo da je potrebno poboljšati izborne uvjete u Srbiji, poboljšati pristup medijima, ali je istaknuo i da se u to treba uključiti i opozicija.

Escobar je naveo da SAD, zajedno sa svojim evropskim partnerima, zahtijevaju od vlasti u Beogradu da sprovedu reforme koje će omogućiti otvaranje političkog prostora, da zaustave napade ne civilne organizacije i da stvore adekvatne uslove za funkcionisanje nezavisnih medija i opozicije.

Odbacio je ocjenu da SAD tolerira autoritarni režim predsjednika Aleksandra Vučića i da nema reakcija, ali je istaknuo da ni SAD ni EU nisu ti koji odlučuju o rasporedu političkih snaga u Srbiji, da ne biraju oni rukovodstvo zemlje, već da to čine glasači.

Escobar je također izrazio uvjerenje da je Srbija na putu ka EU.

– To je zvaničan stav vlade i jasno izražena želja naroda, ali i mjesto gdje je Srbija bila kroz svoju historiju i kulturu, i gdje je sada ekonomski. Zato se i nadam da će Srbija nastaviti svoj put ka Evropi – rekao je Escobar.

Povodom svoje predstojeće posjete Beogradu i Prištini, zajedno sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, on je rekao da je njen cilj da se dvije strane ohrabre da nastave dijalog pod pokroviteljstvom EU, kako bi prevazišle međusobne razike i nastavile put ka EU.

Dodao je da je drugi razlog njegove posjete unapređenje saradnje SAD sa Srbijom i Kosovom.