EU će zabraniti izvoz plastičnog otpada siromašnim zemljama

EU će zabraniti izvoz nerazvrstanog plastičnog otpada u siromašnije zemlje od januara. Prema novim pravilima, uvoznici i izvoznici smeća morat će se dogovoriti oko postupanja s opasnim pošiljkama.

Povjerenik EU za okoliš Virginius Sinkevicius rekao je da će novi propisi o izmjenama i dopunama Pravilnika o prijevozu otpada iz 2006. godine u potpunosti zabraniti izvoz nesortirane plastike u manje industrijske zemlje izvan OECD-a.

Ti su potezi u skladu s kineskom zabranom uvoza plastike za 2018. godinu i tvrdnjama ekologa da se otpad na kraju otprema u druge azijske zemlje, poput Malezije, a kasnije koja se izlila u more.

Sinkevicius, bivši litvanski ministar gospodarstva, rekao je da se čak i unutar Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, koja broji 37 članova, bilo koji izvoz opasnog plastičnog otpada u EU teško reciklirati, potrebno je prethodno odobrenje i države primateljice i države pošiljateljice.

Sinkevicius je dodao da zemlje koje nisu članice OECD-a mogu biti poslane na “recikliranje čistog, neopasnog otpada” na recikliranje pod “vrlo strogim uvjetima”, napominjući da se izmjene pravila ključni dio zelenog sporazuma EU usmjeren na uspostavljanje “kružne ekonomije”.

Osigurano Konvencijom iz 1989. godine.

Nova pravila, koja su stupila na snagu 1. siječnja, također reguliraju pošiljke plastike u 27 zemalja EU, a proizlaze iz odluke konferencije u svibnju 2019. kojom se većina država potpisnica obvezuje na naziva se Bazelskom konvencijom iz 1989. godine.

Konvencija o kontroli prekograničnog kretanja opasnog otpada i njihovom odlaganju – koju Sjedinjene Države još nisu ratificirale kao jednu od rijetkih mjera suzbijanja – zahtijeva 184 države Proširenje kontrole plastike od siječnja.

Kao blok, Europska unija ratificirala je konvenciju 1994. godine.

Prema Tajništvu Ženevske konvencije, slike plastičnog otpada na plažama i površini mora ističu poplave. globalna plastika u prošlom stoljeću.

“Od 1950. stvoreno je oko 6,3 milijarde tona plastičnog otpada, od čega je 12% spaljeno, manje od 10% reciklirano i gotovo 80% bačeno ili prodano.”

Sinkevicius je prošle godine rekao da je EU izvezla 1,5 milijuna tona plastičnog otpada, uglavnom u Tursku i azijske zemlje poput Malezije i Indonezije.