EU diplomat: Ovako blizu ratu nismo bili od sloma SFRJ

Raspoloženje u Bruxellesu je napeto. Postoji realan strah da Europa ide prema najvećoj sigurnosnoj krizi u posljednjih nekoliko desetljeća, piše BBC.

Međutim, zabrinutost nije u potpunosti usmjerena na mogućnost dugotrajnog kopnenog rata s Rusijom zbog Ukrajine. Malo ko vjeruje da Moskva ima vojnu moć, bez obzira na novac ili podršku naroda za to.

“Evropa je sada bliže ratu nego što je ikad bila od raspada Jugoslavije”, rekao je za BBC visokopozicionirani evropski diplomata.

EU je upozorila Kremlj na “ekstremne posljedice” ako poduzme vojnu akciju u susjednoj Ukrajini. Nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock boravila je u Kijevu i Moskvi, a upravo je to rekla u ponedjeljak. Tijekom vikenda Švedska je premjestila stotine vojnika na svoj strateški važan otok Gotland – koji se nalazi u Baltičkom moru. A Danska je nekoliko dana ranije pojačala svoju prisutnost u regiji.

Rastuće napetosti također su ponovno pokrenule raspravu u Finskoj i Švedskoj o tome trebaju li se sada pridružiti NATO-u.

Međutim, zabrinutost Zapada, Washingtona, NATO-a, Britanije i Europske unije leži manje o mogućnosti konvencionalnog rata u Ukrajini, a mnogo više o nastojanjima Moskve da podijeli i destabilizira Europu, mijenjajući tako ravnotežu kontinentalnih snaga u korist Kremlja.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je novinaru BBC-ja krajem prošle godine da Zapad treba da se “probudi iz geopolitičkog sna” u vezi s namjerama Moskve. Kao što to često biva kada je riječ o vanjskoj politici, lideri EU nisu jedinstveni u vezi s tim u kojem smjeru poduzeti mjere.

Unatoč masovnom gomilanju vojnika na granici s Ukrajinom, Moskva poriče da planira vojnu invaziju. Međutim, NATO je objavio popis sigurnosnih zahtjeva. Vladimir Putin glasno optužuje savez za “podrivanje regionalne sigurnosti” i inzistira, između ostalog, da NATO zabrani Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim državama da postanu članice te organizacije.

NATO je to odlučno odbio, a tri summita održana prošlog tjedna između Rusije i zapadnih saveznika nisu uspjela. Kremlj je odbacio tvrdnju Washingtona kao “neutemeljenu”.

Američki zvaničnici kažu da se Moskva sprema da ponovi obrazac viđen 2014. kada je prvo optužila Kijev za zloupotrebe prije nego što su snage koje podržava Kremlj preuzele kontrolu nad poluostrvom Krim. Zapad se priprema za ono što bi sada moglo uslijediti.