Euractiv: Ruski ambasador ponovo prijeti Bosni i Hercegovini zbog NATO-a

Online magazin Euractiv izvijestio je jutros o ‘prikrivenim prijetnjama’ Bosni i Hercegovini, koje je u jučerašnjoj izjavi uputio ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov u slučaju prijema BiH u NATO.

“Rusija zadržava pravo na ‘proporcionalan odgovor‘ ako se Bosna i Hercegovina pridruži NATO-u ili bilo kojoj organizaciji neprijateljski raspoloženoj prema Moskvi”, napisao je Kalabuhov u objavi na Facebooku čiji je cilj bio, naveo je, “razotkriti zablude o ruskim prijetnjama protiv BiH”.

Ambasador Kalabuhov je u tekstu koji je objavljen jučer povodom obilježavanja ruskog Dana diplomatije poručio “da se niko nema pravo miješati u bosanskohercegovačka pitanja, ni Rusija, ni EU, ni SAD”, piše Euractiv.

“Bosna i Hercegovina ima pravo napraviti bilo koji korak na globalnoj sceni, pridružiti se bilo kojoj organizaciji. Ako je to ono što većina građana želi i ako je to korisno za državu, samo naprijed, bit ćemo sretni. Ali morate shvatiti da ako se pridružite bloku čiji je glavni cilj uništenje Rusije, onda imamo pravo braniti se”, napisao je Kalabuhov.

Iako je Kalabuhov rekao da “sve dok ne poduzimate nikakve mjere protiv nas, mi ne osjećamo potrebu pojačati svoju odbranu”, ali je onda napisao da treba biti realan i da ako su hipotetički govoreći “Bruxelles ili Washington naredili raspoređivanje nuklearnih projektila usmjerenih na Moskvu, onda bi i Sarajevo, kao budući član organizacija pod njihovom kontrolom, bilo prisiljeno to učiniti”.”Dakle, to je slobodan izbor, ali molim vas, nemojte ograničavati naše pravo na odgovor. Proporcionalno, naravno”, stoji u tekstu ruskog ambasadora u BiH.

Ruski ambasador je zaključio da “sve dok nismo 100 posto sigurni u stvarnost podlih planova za uništenje naše zemlje, niko neće pritisnuti crveno dugme”.

“Ne mislim da treba očekivati nekakav ekstreman razvoj događaja”, zaključio je on.

Bosna i Hercegovina učestvuje u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u, ali je malo napredovala prema članstvu u savezu. Republika Srpska se protivi članstvu u NATO-u i također je odbila pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv Rusije, piše Euractiv.