Europska parlamentarka Tanja Fajon upozorava: “Plašim se za Bosnu i Hercegovinu, jer još ne vidim dovoljno političke volje i saradnje”

“Plašim se za Bosnu i Hercegovinu jer još uvijek ne vidim dovoljno političke volje i saradnje na lokalnoj razini. Još uvijek osjećamo djelomične interese političkih elita”, rekla je europska parlamentarka Tanja Fajon za Radio Slobodna Europa.

Trenutno predsjedava Odborom Europskog parlamenta za Srbiju i posrednik je u dijalogu između vlade i oporbe u toj zemlji.

Na zapadnom Balkanu djeluje od 2009. godine, prvo kao članica Delegacije za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Prema njenim riječima, Bosna i Hercegovina igra važnu ulogu u regiji zbog svog jedinstvenog geografskog položaja, jer leži na vanjskoj granici s Europskom unijom. Naglašava da bi oni koji su na vlasti u Bosni i Hercegovini trebali imati zajednički cilj pridruživanja Europskoj uniji.

Upitan hoće li dolazak Joea Bidena na mjesto američkog predsjednika dovesti do zajedničkog kursa EU-a i SAD-a prema Bosni i Hercegovini, Fajon je rekla da je Biden čovjek koji dobro poznaje ovu regiju, posebno Bosnu i Hercegovinu, te stoga smatra da već postoji veliki napredak u saradnji.

“Unija i Amerika, kao i brojne međunarodne institucije, moraju povećati međusobnu saradnju, uzeti u kontekst lokalne aktere iz originalnih područja. Zajednički kurs bi svakako trebao postojati u smislu podržavanja i pomoći postkonfliktne obnove i institucionalnih reformi, naročito u području pravosuđa, vladavine prava i, naravno, poboljšanju socioekonomskih standarda”, kazala je Fajon za RSE.