Europski parlament usvojio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini

Sa 483 glasa za, 73 protiv i 133 suzdržana, Europski parlament usvojio je, u obliku rezolucije, izvještaj o Bosni i Hercegovini koji je pripremio i nedavno usvojio Komitet za vanjske poslove.

Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose na proces pomirenja, funkcioniranje demokratskih institucija, vladavinu zakona, temeljna ljudska prava, socijalno-ekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.

U rezoluciji se naglašava da Europska unija snažno podržava suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine.

EU je osudila kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i njene državnosti, te ponovno pozvala nacionalne političke aktere da donesu Ustav koji bi bio u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Uz to, rezolucija najoštrije osuđuje veličanje ratnih zločinaca, nacionalističku retoriku, kao i poricanje genocida u Srebrenici.

Podsjećamo, većina europskih parlamentaraca je ranije podržala Rezoluciju o BiH, osim njih osmero, među kojima su bili i europarlamentarci iz susjedne Hrvatske.

Danas su odbačeni i svi amandmani koji bi uključivali „legitimno predstavljanje“ i „konstitutivnost naroda“, što je nazvano velikim neuspjehom hrvatske diplomacije.