EVO ŠTA SE IZA BRDA VALJA: Dodik nagovijestio formiranje trećeg entiteta!

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, nakon sastanka s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH u Mostaru, izjavio je da BiH svoju budućnost jedino može da gradi na ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta. Dodik je u izjavi spomenuo i treći entitet te je rekao da ne prihvata BiH koja se ne zasniva na konstitutivnim narodima.

Dodik je kazao da nije uopće znao da se danas održava sjednica PIC-a te da njihove komunikacije ne čita već osam ili devet godina.

Napravili surogat
– Koliko je važna sjednica PIC-a, ja tek čujem sad da se održava. Taj PIC sjedi samo zbog sebe i svojih nekih stvari. Davno su prestali da upravljaju tom zemljom. Nema stranog centra koji bi mogao da pretenduje na to da bude poslušan. Ima osam-devet godina kako ne čitam nijedan komunike PIC-a. To je strano tijelo u dejtonskom sistemu BiH. Oni nemaju izvršne funkcije. Zloupotrijebili su Dejton i Ustav – rekao je Milorad Dodik.

Ponovo je rekao da je “visoki predstavnik napravio u BiH više zla” te da je od te institucije u početku bilo neke koristi.

– Kasnije su napravili surogat. Ono što mi ostajemo pri tome da jedino BiH može da se gradi na ravnopravnosti tri naroda, dva entiteta, dok se ne riješi možda i treći. Konstitutivni narodi moraju da budu – rekao je Dodik.

– Vidimo da taj skup u Sarajevu pokušava da usmjerava politički život, pokušava da podrži opciju koja nije prihvatljiva. Ja većinski predstavljam srpski narod, mi ne prihvatamo nikakvu BiH koja se ne zasniva na konstitutivnim narodima – rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što s HDZ-om BiH u kontinuitetu razgovara o važnim temama te je rekao kako mu je drago što su i SNSD i HDZ uspješno prošli izbore.

Sada je usmjerenje na, kako je kazao Dodik, izbore u Mostaru, za koje je izrazio nadu da će se održati u fer i poštenom okruženju.

– SNSD je sačinio listu, imamo ambiciju da budemo vidljivi u Mostaru i nekim opštinama da uspijemo. Do izbora ima još vremena, treba poduzeti sve uslove da budu izbori fer i pošteni. Sve će se učiniti da tako i bude – rekao je Dodik.

Stvar Univerziteta
Dodik je zadovoljan što HDZ i SNSD imaju uspješnu saradnju i visok stepen razumijevanja.

– Javljaju se priče da je ovo savez protiv nečega, to nije tačno – kazao je Dodik.

On je rekao da je SNSD prihvatio uslove izbora u Mostaru i spreman je da zajednički radi na svim pitanjima.

Lider SNSD-a govorio je i o Studenskom centru “Radovan Karadžić”, a odgovaravši na pitanja novinara – rekao je:

– Ponovo bih sve to ponovio. To je u nadležnosti Univerziteta, nijedan državni organ nije donio tu odluku. Univerzitet će odlučiti o tome. To je njhova stvar – kazao je zaključivši da Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, “može da poduzima šta hoće”.

Podsjećamo, Inzko je rekao da će, ukoliko Dodik ne skloni tablu s imenom Radovana Karadžića na Studenskom centru Pale, predložiti da se članu Predsjedništva BiH zabrani ulazak u zemlje EU, javlja N1.

slobodna-bosna.ba