Evropska komisija uputila JASNU poruku Dodiku: Migranti moraju biti smješteni na cijelom prostoru BiH!

U utorak (19. januara), Europska komisija upozorila je Bosnu i Hercegovinu da raspket situacije oko migranata svakodnevno utječe na međunarodni ugled te zemlje te pozvala dužnosnike da smjeste izbjeglice i migrante na cijeli prostor BiH.

Obraćajući se Europskom parlamentu, europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johanssen najavila je da će sljedeći mjesec posjetiti Bosnu i Hercegovinu te tim povodom posjetiti privremeni kamp Lipa i sastati se s državnim dužnosnicima. Johanssen je pozvao vlasti u BiH da pokažu odgovornost za spašavanje ljudskih života.

“Frustrirajuće je postaviti šator i privremeno sklonište kad u blizini imamo potpuno opremljen objekt”, rekla je.

“Kao zemlja koja će se vjerojatno pridružiti EU, očekujemo da će BiH pronaći rješenje i rasporediti objekte širom zemlje i time spriječiti humanitarnu katastrofu”, izjavila je Johanssen.

Podsjetila je da je EU od početka situacije s izbjeglicama i migrantima 2018. godine dodijelila približno 89 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu i obvezala se da će nastaviti financijsku potporu.

Međutim, zatražila je od sarajevskih vlasti da pokažu da mogu upravljati migracijskom i humanitarnom situacijom.

“Vlasti BiH moraju pokazati političku volju za spašavanje života i pružanje dugoročnih rješenja”, rekla je Johansen.

Oko 3.000 migranata boravi izvan prihvatnih centara i uglavnom se oslanja na pomoć bosanskohercegovačkih dobrovoljaca i lokalnih stanovnika.

U Federaciji BiH, gdje se nalazi deset kantona, trenutno postoji šest prihvatnih centara za migrante i izbjeglice. Ušivak i Blažuj u Kantonu Sarajevo, Borići, Sedra, Miral i Lipa u Unsko-sanskom kantonu.

Prihvatni centar u bivšoj pivovari u Bihaću zatvoren je u septembru, kada su migranti smješteni u privremeni prihvatni centar Lipa, koji je izgoriou plamenu u decembru. Unatoč pritiscima EU i međunarodne zajednice da se migrantima omogući povratak u stari kamp Bira, dužnosnici USK usprotivili su se i blokirali povratak.

Dužnosnici u Republici Srpskoj, drugom entitetu BiH, odbijaju pomoć migrantima na svom teritoriju. Vlasti RS-a također su odbile plan Vijeća ministara BiH za 2018. godinu, koji predviđa više centara za prihvat imigranata u RS-u.

Europska unija, uključujući visoke europske dužnosnike, u više je navrata pozivala vlasti u BiH da poduzmu mjere za sprečavanje humanitarne katastrofe od početka zime.